Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Septembrī apmeklējiet šādus kursus:
22.09. - lekcija "Ājurvēda"
23.09. - Dārzeņu sautējumi
28., 29., 30.09. - Kūku dekorēšana (3 nodarbību cikls)

 

Pieteikties

Kafijas drauga garšu lādīte

Esmu kafijtantiņa, ja kāds to gadījumā vēl nezina. Pirmkārt, man ļoti garšo kafija. Un otrkārt - man patīk degustēt.
Labprāt būtu pievērsusies vīnu degustācijai - tas ir tik aizraujoši, kā no vienām un tām pašām ogām var iznākt tik daudz un tik atšķirīgi dzērieni! Taču alkohola klātesamība vīnā mani attur no šī pasākuma - risks kļūt par alkoholiķi mani pārāk stipri biedē (jo man šķiet, ka manā gadījumā šis risks ir diezgan augsts).

Par laimi, tieši to pašu degustēšanas prieku piedāvā arī kafija. Arī te viss tas pats (tikai bez alkohola. Kofeīns mani biedē daudz mazāk, to es varu atļauties. Uzmanu, lai dienā izdzertu ne vairāk kā 1-2 tasītes kafijas, un cenšos, lai tas notiktu rīta pusē. Ceru, ka ar to pietiek, lai noturētos safe zone gan (ne)atkarības, gan veselības ziņā.) - viena un tā pati odziņa (kafijas ķirša sēkliņa), kas var tik dažādi garšot, atkarībā no klimata, ražas gada, apstrādes veida, pagatavošanas meistarības un niansēm, pasniegšanas veida - kā vīnam pareizas glāzes un temperatūra, tā kafijai - pareizas krūzītes un baudīšanas laiks.

Pagaidām visa mana izglītošanās par kafiju ir tikusi vien tik tālu, ka dzerot es saprotu, vai kafija ir laba/kvalitatīva vai nav. Mazu solīti virs "patīk vai nepatīk". Esmu bijusi Andritto grauzdētavas lekcijā par kafiju - uzzinājusi, kā to audzē, apstrādā, kā novērtē, redzējusi grauzdēšanas procesu. Palasījusi grāmatu par kafiju, kafijas ražotāju un profesionālu baristu (kafijas gatavotāju) mājas lapas un viedokļus, bijusi vienas dienas baristu kursos. Un, protams, izdzērusi litriem vien kafijas dažādās Eiropas kafejnīcās. Man garšo kafija (es jau teicu, ja? Nu ja. Tā viš i. Es nelaižu garām iespēju padzert kafiju, it īpaši, ja ir izredzes, ka tā būs laba).

Un vēl - man patīk dāvanas un pārsteigumi. Kad ir iesaiņota paciņa, tā, ka nevar redzēt saturu, un tu mēģini pakratīt, pataustīt, un uzminēt, kas tajā iekšā. Aizver acis, un ļauj, lai kāds iebāž mutē konfekti (vai sinepes), un mēģini nosaukt, kas tas ir, noteikt, kā tas garšo.

Tāpēc saņemt dāvanā Kafijas drauga Tasting box bija tiešs trāpījums desmitniekā! Visas baudas kopā - paciņas ar noslēpumu, pārsteigums, degustēšana, kafija, #ejtunot, cik forši!

Kaste ir apmēram klēpjdatora izmērā, iekšā 4 melnas paciņas - uz katras tikai numurs. Un līdzi divi mazi bukletiņi. Uz viena rakstīts - "Atvērt tikai pēc degustācijas". Akdies, kā gribas atvērt jau pirms tās!!! Bet es (knapi) noturos. Tikai tāpēc, ka saprotu, ka tā ir svarīga daļa no rotaļas - nebūs tik interesanti, ja paskatīšos pirms laika. Otrs bukletiņš ir ceļvedis degustācijas gaitā un kafiju veidos. Sākumā gan es to otru bukletiņu nepamanīju, un sāku uzreiz ar degustāciju. Man mājās ir Stollar kafijas automāts ar radziņu, tāds, kur kafija tek, nevis vienkārši piespiežot podziņu, bet gan tā jāgatavo pēc pilnas programmas - maļot pupiņas (katrai kafijai piemeklējot pareizu maluma smalkumu), piepildot radziņu un piespiežot kafiju noteiktā stiprumā ar speciālu uzparikti, pašai putojot arī pienu un tamlīdzīgi. Pilns process - jo tak esmu kafijtantiņa! Man vajag ne vien pašu dzērienu, bet arī visu rituālu. Vienkārši krūzītē aplieta veikala maltā kafija vai kaut kādas kapsulas - #pfff, tas nav mans stils!

Tad nu katru rītu iztīrīju kafijas dzirnaviņas, lai tās piepildītu ar jaunu kafijas pupiņu zorti no cita numura paciņas, un kļuvu par kurmīti-degustētāju. Tā kā nebiju lasījusi to pareizās degustēšanas bukletu, degustēju pēc savas saprašanas, kā nu mācēju (nemācēju, ja būsim godīgi). Kafijas atšķīrās viena no otras. Jūtami. Tā tam būtu jābūt. Tātad - es to ne vien zinu, bet spēju arī sagaršot, lai arī nespēju precīzi noteikt, kādas nu tur notis ir - augļu, vai riekstu, vai šokolādes. Otrs secinājums - Nr.4 man garšoja vislabāk. Pa malciņam no katras kafijas nogaršoja arī mana meita, un par Nr.4 mēs abas bijām pilnīgi vienisprātis - the best!
Urrā, nu drīkst vērt vaļā to bukletiņu, kuru nebija ļauts skatīt pirms kafiju nogaršošanas! Atveru. Ta-dammm! - iekšā atklāts, kura kafija zem kura numura bija noslēpusies. Nejutos pārsteigta, bet ļoti gandarīta gan, kad ieraudzīju, ka Nr.4 ir visdārgākā no visām kastītē atrodamajām (divtik dārgāka kā pārējās). Tiem, kas nezina - kafijas cena ir stipri vien saistīta ne vien ar zīmolu, bet arī ar kvalitāti. Ne vienmēr dārga kafija ir arī laba, bet laba kafija vienmēr ir dārga(-āka). Tātad - mēs ar meitu neesam muļķes. Mēs tiešām atšķiram labu kafiju. Un atšķiram, kura no labajām kafijām ir vislabākā. Nu, gatavais #dienasprieks, ko lai saka! Abas jutāmies neslēpti gandarītas un lepnas par sevi.

Un te pēkšņi - ai, reku vēl kaut kāda grāmatiņa kastē atradās!
Un, godīgi sakot, es nezinu, kas ir labāks - tās kafijas, vai tā grāmatiņa. Ļoti īsi, vienkārši, bet izsmeļoši, izglītojoši un praktiski izstāstīts, kā kafijas atšķiras, atkarībā no audzēšanas reģiona; soli pa solim - kā kafija pareizi jādegustē, gan pagatavojot automātā, kā es darīju, vai aplejot krūzītē, kā normāli cilvēki parasti dara (un, Andritto savā lekcijā teica, ka īsti kafijas eksperti un profesionāli degustētāji arīdzan degustē šādu, vienkārši krūzītē aplietu kafiju, nekādi tur aparāti un automāti!); plus vārdnīca ar terminiem, ar kādiem kafijas garšu novērtē un nosauc. Tajā plānajā brošūriņā ir uzrakstīts vairāk un sakarīgāk, kā dažā labā biezā bībelē. Vienā rāvienā topu gudra.

Pavisam bišķi padalīšos apgūtajā. Tātad - īsti gudrinieki kafiju vērtē pēc 5 galvenajiem kritērijiem:

AROMĀTS (novērtē ar degunu, protams, bet izmanto līdzīgus apzīmējumus, kā garšai kopumā, skat.4.kritēriju tepat stabiņā zemāk))
KONSISTENCE ("body") - kafijas "svars", sajūta, ko tā rada mutē pie katra malka - viegla (sulīga), vidēja (maiga, krēmīga, apaļa) vai smaga (pilnīga, tumīga, eļļaina, košļājama). Pagaidām man tā ir visgrūtāk novērtējamā kategorija. Bet gan jau pēc kādas 10 000 tasītes būšu sapratusi un iemācījusies, kas tā par sajūtu ir.
GARŠA (saldums, skābums un rūgtums)
GARŠA KOPUMĀ (te visas tās riekstu, mētru, ābolu, garšvielu u.c. notis tiek apcerētas)
PĒCGARŠA (bez pēcgaršas, īsa, ilgstoša, vienmērīga, apaļa, maiga, dziļa, pilnīga u.c. apzīmējumi, bukletiņā vesela tabula - tā teikt, pēc vārda kabatā nav jāmeklē, viss priekšā uzrakstīts, tik mēģini piemeklēt, kas paša sajūtām visvairāk atbilst).

Un te jau ir tāpat kā ar vīniem - cik degustētāju, tik var izrādīties arī sajūtu, aprakstu un viedokļu. Es būtu gatava apzvērēt, ka Nr. 4 jūtu šokolādes un riekstu notis. Bet bukletiņā teikts, ka žāvēti augļi un garšvielas. Nu, bāc! Taču labā ziņa - man ne ar vienu nav jāplūcas par pareizo novērtējumu. Es varu vienkārši dzert kafiju - labu kafiju, kura man garšo. Varu mierīgu sirdi uzskatīt, ka jūtu riekstu notis, vai arī - vispār nesaukt vārdā nevienu pašu noti, vai īpašību, un neraizēties par to, vai tā ir, vai tā nav, kā es jūtu. Ir mans ikrīta kafijas laiks. Mans rituāls, kas man ik rītu sagādā prieku, un ik vakaru, gulēt ejot, es jau sapņoju, kā no rīta atkal gatavošu un dzeršu garšīgu, garšīgu kafiju, un man tas atkal sagādās prieku. Un kā es varēšu mainīt vienu kafiju pret citu, un turpināt savas degustācijas - vienmēr atradīsies vēl daudz jaunu, neiepazītu, pagaršošanas vērtu kafiju šai pasaulē, lai man visam mūžam pietiktu, ko atklāt un baudīt.

Man šķiet, šī kafijas Tasting box kaste ir viena no visforšākajām garšu dāvanām, kādu esmu saņēmusi. Ja man būtu kafijas veikals, es arī tādu kasti piedāvātu (jā, perfekts mārketings, bet arī perfekts klientu serviss un pievienotā vērtība - sajūtos ieguvēja arī es kā klients). Ja man būtu jāizvēlas dāvana gardēdim, kafijas mīļotājam vai piedzīvojumu cienītājam - šī būtu mana izvēle Nr.1.

____________________

P.S. Neteikšu, kādas kafijas bija manā kastītē. Lai nelaupītu Jums iespēju pašiem degustēt, neietekmējoties no maniem apgalvojumiem. Un arī tāpēc, ka kastītes saturs regulāri mainās - Jūsu iegādātajā kastē var būt jau pavisam citas kafijas. Bet būs piedzīvojums, tas nu ir garantēts, lai vai kādas kafijas tur būs iekšā.

 

 

 

 


Citi raksti


Pievienot komentāru