Masala chai tēja

Masala tulkojumā nozīmē - garšvielu maisījums. Ar vārdu Karha apzīmē tieši Masala chai pagatavošanai izmantoto garšvielu maisījumu. Tam nav noteiktas receptes, kā jau indiešiem tipiski - masala ar to arī ir masala, ka katrs pavārs to uzbur tieši pirms ēdiena (vai dzēriena) gatavošanas atbilstoši iedvesmai un tam, kādas garšvielas pieejamas. Karhai raksturīgas kardamona, ingvera un kanēļa notis pamatā, ko var papildināt ar citām saldām un pikantām garšvielām - smaržīgajiem pipariem, krustnagliņu, fenheli, muskatriekstu, zvaigžņu anīsu (badiānu), vaniļu, melnajiem pipariem u.c.

Pašu tēju pēc vēlēšanās var likt, un var nelikt. Parasti izmanto melno tēju no Assam provinces Indijā, bet Kašmiras reģionā mēdz likt gunpowder tēju (sarullētas zaļās vai oolong Ķīnas tējas lapiņas). Piena un cukura (vai medus) pievienošana nāk no angļu ietekmes, un tieši šādā veidolā - salda, ar pienu - Masala chai kļuvusi populāra visā pasaulē.


Man šī tēja garšo neprātīgi! Uz mani tā iedarbojas uzmundrinoši (pēcpusdienās, kad kafiju dzert jau vairs nav lāga, Masala chai ir pats labums!), sildoši, un bieži vien aizstāj desertu. Te ielieku recepti savai masalas variācijai.

Kam slinkums garšvielas maisīt un piestā berzt, tiem chai garšvielu maisījumi nopērkami arī jau gatavi: Avokado var nopirkt "Garšvielas kafijai", Biotēkā - "Tējas bučiņa" un "Aladina garšvielu maisījums kafijai", Rudrā - "Tea Masala". Pievienojot papildus maltu kardamonu, chai masalu var uzburt arī no piparkūku vai karstvīna garšvielu maisījumiem.
 


2 zaļā kardamona pākstiņas
1 Ceilonas kanēļa nūjiņa
¼ tējk. malta ingvera
2 krustnagliņas
2-5 melnie pipari
Šķipsniņa malta muskatrieksta, kurkumas (vai safrāna)
naža gals vaniļas sēkliņu
2 tējk. melnās tējas (pēc vēlēšanās)
Ūdens un piens izvēlētajā proporcijā, kopā 3 gl.
3 ēdk. cukura vai medus

 

Garšvielas samaļ vai sagrūž piestiņā. Aplej ar verdošu ūdeni, pievieno tēju, vāra dažas minūtes, tad vēl dažas minūtes ļauj ievilkties.

Pievieno pienu un cukuru (vai medu).


Citas receptes