Aquafaba bezē

Bezē ("bisou") tulkojumā no franču valodas nozīmē "bučiņa". Melš, ka sākotnēji šie gaisīgie cepumiņi esot bijuši "sabučojušies" - savienoti kopā ar krēma kārtu. Man tā patīk šis stāsts, ka nolēmu pagatavot vegānisko versiju par šo, iespējams, sākotnējo cepumu tēmu.


Bezē:
100g koncentrēta pupiņūdens (aquafaba)
200g cukura
šķipsniņa vanilīna

Šokolādes krēmam (ganašam):
50g tumšās šokolādes (55% kakao)
50g kokosriekstu piena

Izkausē šokolādi, samaisa ar kokosriekstu pienu un atstāj uz diennakti nostāvēties ledusskapī - krēms sabiezēs. Tad to izmaisa, mazliet saputo.

Pupiņūdeni saputo ar cukuru, pievienojot to pakāpeniski (ja pieliksiet par strauju, putotā masa kļūs staipīga un plūstoša - cepumus nevarēs izveidot), līdz bezē masa stingrās putās. Pilda konditorejas tūtā ar zvaigznes veida uzgali, izspiež cepumiņus uz cepampapīra. Žāvē cepeškrāsnī 80 C 3-6 stundas, vai ilgāk, kamēr cepumi pabikstot viegli nāk nost no cepampapīra. Atdzesē, neizņemot no krāsns.

Uz cepuma apakšpuses uzspiež ganašu, savieno kopā ar otra cepuma apakšpusi. Tā izdara ar visiem cepumiem.

 

P.S. Pupiņūdens bezē nevajag gatavot glabāšanai - tie ārkārtīgi centīgi uzsūc gaisa mitrumu un sāk "raudāt", kļūst lipīgi vai saplok. To var mazināt, saputotai masai pašās beigās pievienojot naža galu ksantāna sveķu (pieejami veikalu bezglutēna produktu nodaļās, ekoveikalos, manasgaršas.lv u.c.) Bet visefektīvākais paņēmiens ir - apēst cepumus iespējami drīzāk pēc pagatavošanas.

Tieši šī paša iemesla dēļ - ja izvēlaties citu krēmu pildījumam - atcerieties, ka tam jābūt treknam, nevis mitram: nederēs ne ogu krēmi, ne vārītais, ne kādi citi tamlīdzīgi. Jāņem ganašs, sviesta (margarīna) krēms, zefīra krēms u.tml. Jā, šie cepumiņi nav piemēroti slaidās līnijas ieturēšanai. Šie ir domāti baudīšanai pēc pilnas grēkošanas programmas. (Un vai tad saldumus Jūs kārojat veselības uzturēšanai?)


Citas receptes