Zaļā pavasara zupa
"Nekad nebūtu iedomājusies, ka pesto var likt zupā!"
Un pareiz' ir, nav ko iedomāties - jāliek tik iekšā un jāpīkst sajūsmā, cik laba zupiņa iznāk.
Un neaizmirstiet ciedru riekstus - tie te ir būtiski svarīgi garšas buķetei.
1 jaunais burkāns
1 seleriju kāts
1/4 jaunā kāposta
pa 1/2 gl. zaļo zirnīšu, zaļo pākšu pupiņu un edamame* pupiņu (var būt saldēti)
pēc vēlēšanās - mazie zaļie sparģeļi
50 g ciedru riekstu
1-2 ēdk. bazilika pesto
1 laksis vai daiviņa ķiploka
extra virgin olīveļļa
1 l pašu gatavota dārzeņu buljona
sāls, pipari
Burkānu un seleriju sagriež plānās šķēlītēs, kāpostu - strēmelēs.
Katliņā olīveļļā burkānus un selerijas maigi apcep (arī ķiploku, ja izmanto daiviņu). Pielej buljonu. Uzvāra. Tad pievieno edamame pupiņas un svaigos pākšaugus (ja izmantojat saldētos, lieciet vēlāk). Pēc aptuveni 3 minūtēm - pievieno kāpostus, sparģeļus, saldētos pākšaugus, maigi pavāra vēl dažas minūtes, līdz dārzeņi gatavi, bet vēl zaļi un kraukšķīgi.
Gatavā zupā iemaisa pesto, sasmalcinātus lakšus (ja nelika ķiploku), sāli, svaigi maltus piparus un ciedru riekstus.
*edamame ir nenobriedušas sojas pupiņas. Saldētas nopirku Stockmann.