Zirņu miltu saldumi

Zirņu miltu vietā variet izmantot arī mannu vai polentu (kukurūzas mannu).

Foto: Laura Krampe


400g turku zirņu miltu

350g sviesta

½ gl. ūdens

1,5 gl. piena

250g cukura

12 Indijas rieksti

Vispirms taisnstūra veidni ieeļļo, lai vēlāk no tās būtu viegli izņemt saldumus.

Katliņā ber cukuru un karsē, līdz tas pārvēršas karamelē. Pielej ūdeni un nemaisot pavāra – dažu minūšu laikā karamele izšķīdīs ūdenī. Tad pielej pienu, uzliek vāku, uzvāra, ļauj lēni vārīties.

Tikmēr pannā izkausē sviestu, pievieno zirņu miltus. Nepārtraukti maisot, uz lēnas uguns tos grauzdē 15 – 20 min. Miltiem jābrūnē ļoti, ļoti pakāpeniski – apcepot ātri, neiegūsiet vajadzīgo tekstūru un garšu. Vienā brīdī milti izmainīs smaržu, iegūs tādu kā riekstotu noti – tad tie ir gatavi.

Pievieno apceptos miltus karameles sīrupam, uzreiz izmaisa, lai nebūtu kunkuļu. Kamēr masa vēl šķidra, lej to veidnē, ātri izlīdzina un katra iedomātā gabaliņa vidū iespiež vienu Indijas riekstu.

Kad masa atdziest, ar ūdenī samitrinātu nazi sagriež to kvadrātiņos un izgāž no veidnes. Kopā ar tasīti tējas – garšo debešķīgi!


Citas receptes