Hummus

Klātienes vai neklātienes tusiņš ar izciliem pavāriem man vienmēr sniedz neaprakstāmu laimes sajūtu. Katru viņu vārdu klausos pavērtu muti un sirdi, un, sasmēlusies iedvesmas, skrienu mājās izmēģināt viņu dotos padomus savā virtuvē.


Raksta daļa #1 no 4

Viens no maniem pirmajiem spilgtajiem un līdz šim brīdim neizdzēšamajiem iespaidiem veģetārajā virtuvē bija Kurma dasa. Nav bijusi tā laime sastapt šo pavāru klātienē, bet viņa grāmatas allaž ir man bezgalīgs iedvesmas avots - pēc viņa receptēm man viss izdodas un viss garšo.

 

300g novārītu turku zirņu

60ml citronu sulas

60ml tahini (sezama pasta)

1/2 tējk. asafetīdas

1 tējk. sāls

3 ēdk. extra virgin olīveļļas

kūpinātas paprikas pulveris un brūnie turku zirņi rotāšanai

Novārītos, notecinātos turku zirņus vienā kārtā izklāj uz sausa dvieļa, pārklāj dvieļa malas pāri un paberzē, lai atdalītu virsējās miziņas. Izlasa nolobītos zirņus.

Olīveļļā sekundi apcep asafetīdu, ar visu eļļu pievieno zirņiem.

Pievieno pārējās sastāvdaļas, samaļ blenderī pēc iespējas viendabīgākā masā. Pasniedzot pārkaisa ar papriku un izrotā ar turku zirņiem.

Ēdot šo hummus, kas pagatavots pēc Mārtiņa Sirmā receptes, to mazliet aizdarot ar garšvielām pēc savas gaumes, es aizmirstu visu pasauli - tikai leksēju pastu un baudu ekstāzi.

100ml extra virgin olīveļļas

3 ķiploka daivas

1 ēdk. sezama sēklu

600g novārītu turku zirņu

sāls pēc garšas

1/2 tējk. kumina vai garam masala garšvielas

 

Pārliešanai:
mazliet eļļas
citrona sula
saldās paprikas pulveris
svaigi pētersīļi

Olīveļļu uzsilda, liek tajā saplacinātas veselas ķiploka daivas un sezama sēklas, ļauj tām lēnām kļūt zeltainām. Pievieno zirņus un sāli, un samaļ ne pārāk viendabīgā masā - tā, lai vēl paliek graudaina.

Sajauc pārlejamās sastāvdaļas, pārslaka hummusam, pārkaisa pētersīļus.

 

Laura Aleksejeva padoms izmēģināt pie pākšaugiem melno kardamonu man lika taisnā stiepienā diebt uz mājām un pagatavot šo hummus recepti. Tas ir dievīgs, dievīgs, dievīgs hummus! Galvenais - balanss, neko nepielikt par daudz, gan kardamonu, gan tahini, gan citronu pievienot delikāti un ar gaumi. Arī ķiploku te liku kaltētā veidā - maigs umami bez pārlieka asuma.

 

300ml novārītu turku zirņu

1 neliels burkāns

1 tējk. ķiploku pulvera

50ml extra virgin olīveļļas vai lazdu riekstu eļļas

1 tējk. tahini (sezama pastas)

2 pākstiņas melnā kardamona

sula no vienas citrona šķēles

sāls pēc garšas

sezama sēkliņas pārkaisaīšanai

Burkānu nomizo un sarīvē uz rupjās rīves.

Uzkarsē eļļu, liek tajā veselas kardamona pākstiņas un sarīvēto burkānu un pasautē, līdz burkāni kļūst mīksti. Neapcept brūnus, tikai pasautēt!

Kardamonu izņem, visas hummus sastāvdaļas samaļ blenderī. Pasniedzot pārkaisa sezama sēkliņas.

Šī recepte tapa, iedvesmojoties no pavasara un ledusskapja satura. Pati sev šefpavārs, tā teikt.

 

300ml novārītu turku zirņu

buntīte svaigu lakšu

1 ēdk. tahini

2 ēdk. extra virgin olīveļļas

sāls pēc garšas

šķipsniņa cukura

 

Pārlaistīšanai:
extra virgin olīveļļa
citrona sula
sumac

Visas hummus sastāvdaļas samaļ blenderī. Pārslaka ar olīveļļas, citrona un sumac maisījumu.



Citas receptes