Vasarā strādāju pēc pasūtījuma - rakstiet vegus at vegus lv vai zvaniet 29188723, ja vēlaties kādu semināru.

Vegus virtuvi iespējams noīrēt saviem pasākumiem vai savu produktu ražošanai.

Lai Jums jauka vasara, ceļojumi, atvaļinājumi, atpūta, sauļošanās!

Pieteikties

Veganēze

Olas dzeltenumu veiksmīgi tēlo aquafaba jeb pupiņūdens - šķidrums, ko nokāš konservētām pupiņām, vai pagatavo no pašu vārīto pākšaugu ūdens.

Kuru biedē palmu eļļa - tie lasa šo rakstu vispirms, vai ber kurkumu. Es lēju palmu eļļu, jo tā sanāk skaistāka krāsa, un antioksidanti, ko sarkanā eļļa satur, palīdzēs majonēzei uzglabāties.

Kā nevajag darīt, citādi majonēze nesanāks:
1) nevajag likt kopā aukstas un istabas temperatūras sastāvdaļas - nevarēsiet izveidot emulsiju.
2) nevajag liet eļļu visu uzreiz vai pievienot pārāk strauji (pārāk lielā strūklā). Ja majonēze nebiezē - pārāk strauja eļļas pievienošana ir visticamākais iemesls. Zemāk attēlā optimāla eļļas pievienošana - līst kā tievs dzīpars.
3) nevajag ņemt extra virgin olīveļļu - tās garša būs pārāk intensīva, neēdīsiet tik rūgtu majonēzi. Var pievienot pāris karotes olīveļļas - tas garšu uzlabos. Bet ne vairāk. Derīgas pievienošanai ir vīnogu kauliņu vai jebkuras šķidrās rafinētās eļļas (rapšu, saulespuķu utt.)
4) nevajag kult ar mikseri - blenderis labāk. Runā, ka derot arī rokas blenderis. Bet man abas rokas kreisās - es protu tikai ar krūzes blenderi uztaisīt biezu majonēzi. :)

Ko var darīt, ja vēlas:
1) var pievienot veganēzei ķiploku vai zaļumus
2) var pievienot garšvielas pēc patikas

 


Ap 300ml gatavas veganēzes:

3 ēdk. pupiņūdens (no turku zirņiem vislabāk)
3 ēdk. novārītu turku zirņu
200ml neitrālas garšas augu eļļas
1 ēdk. sinepes (pulveris vai Dijon)
1 - 2 tējk. baltvīna etiķa vai citrona sulas
1 tējk. melnais sāls (kala namak)
1/4 tējk. kurkumas vai 1 tējk. nerafinētas sarkanās palmu eļļas

Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā.

Krūzes blenderī sajauc pupiņūdeni, zirņus, garšvielas. Sāk malt. Kad zirņi pārvēršas masā, sāk tievā, tievā strūkliņā, blenderim turpinot griezties, liet klāt eļļu. Majonēze pamazām sāks biezēt. Jo lēnāk lej eļļu, jo biezāka sanāk.

Ja liek palmu eļļu - to izkausē, lai kļūst šķidra, un tāpat tievā strūkliņā ieblenderē mērcē.

Gatavo majonēzi pārliek sausā, tīrā burkā, aizskrūvē, uzglabā ledusskapī. Nedēļu glabājas droši. Tie, kam izdevies neaprīt visu jau nedēļas laikā, runā, ka varot glabāt līdz pat vienam mēnesim ilgi.


Citas receptes