Ar melno amarantu pildīta paprika

Amarants - inku brīnumgrauds (īstenībā sēkliņas) slavens ar savu uzturvērtību: bagātīgi satur neaizstājamās aminoskābes un dažādas minerālvielas: visdāsnāk - dzelzi, cinku, magniju.

Izrādās, Austrijā audzē arī amaranta šķirnes ar melniem graudiņiem - izskatās kā īstas pērlītes! Un, atšķirībā no gaišā amaranta, kurš vāroties salīp - melnais amarants izvārās irdens.


3 dažādu krāsu paprikas

Pildījumam:
50ml sarkanās vai melnās kvinojas
50ml melnā amaranta
1 ēdk. eļļas
1 neliels sīpols
1 ķiploka daiviņa
1 tējk. rīvēta ingvera
1 neliels burkāns
100ml saldēta vai konservēta kukurūza
5-6 kaltētas mu-err sēnes
2 ēdk. sezama sēklu
2 ēdk. rīsu vai ābolu etiķa
200g zīda tofu - pēc vēlēšanās, bet ieteicams
1/2 tējk. ķiploku pulvera
1 tējk. sojas mērces

Verdošā sālsūdenī ber kvinoju un amarantu un uz lēnas uguns sautē, līdz mīksti, apmēram 25 min.

Kaltētās sēnes aplej ar verdošu ūdeni un ļauj ~10 min. uzbriest; tad rūpīgi noskalo, sevišķi - visas rieviņas.
Sīpolu un ķiploku nomizo, sakapā. Burkānu sarīvē uz rupjās rīves.
Uzsilda krāsni līdz 200 C.

Paprikas pārgriež uz pusēm, iztīra plēksnītes un sēklotni. No katras krāsas paprikas nogriež pa strēmelei - sagriež sīkos kubiņos: to pievienos pildījumam.

Karstā eļļā apcep sīpolu, ingveru, burkānu, sīki sagriezto papriku, sezamu un ķiploku. Tad pievieno kukurūzu un sagatavotās sēnes (var sagriezt sīkāk, ja ļoti lielas), novārītos graudus. Samaisa ar rīsu etiķi, noliek padzist.
Tikmēr zīda tofu samaisa ar ķiploku pulveri un sojas mērci. Pievieno pildījumam.

Pilda paprikas pusītes, pildījumu cieši piepresējot. Kārto veidnē, apakšā ielejot mazliet ūdens (papriku nepieraus pie veidnes, un tā ātrāk izsautēsies). Pārklāj ar foliju, cep 20 - 25 min.
Var ēst gan karstu, gan aukstu.


Citas receptes