Keroba (karoba) degustācija
Kerobs ir pākšaugs - no ceratonijas jeb baltās akācijas pākstiņām iegūtās nogatavojušās pupiņas izžāvē (reizēm arī grauzdē), samaļ un iegūst brūnu pulveri, kas izskatās un pielietojams tādos pašos veidos kā kakao. Kerobs mazliet citādāk garšo. Atšķirībā no kakao, kerobs nesatur kofeīnu, teobromīnu vai citus stimulantus, ir dabiski salds (apmēram pusi sastāva veido ogļhidrāti/dabiskie cukuri), nav fermentēts, bagāts ar šķiedrvielām (ap 35% sastāva) un kalciju (100g keroba var būt līdz pat pusei kalcija ieteicamās dienas normas), praktiski nesatur taukus (nepilns pus%). Tāpēc noder kā kakao alternatīva tiem, kam uz šokolādi alerģija, piemērotāks bērniem, izmantojams kā saldinātājs (konditorejas izstrādājumos variet droši samazināt pievienotā cukura daudzumu par kādu trešdaļu) un patiks tiem, kas seko līdzi skābju-sārmu līdzsvaram organismā.
Man šķiet, ka keroba garša pārāk jūtami atšķiras no kakao garšas, lai varētu teikt, ka tas aizstāj kakao. Tomēr, ja keroba garša patīk (un man ļoti patīk), tad tas ir brīnišķīgs produkts, ko ieviest savā virtuvē un ēdienkartē.
Nopirku visus keroba veidus, ko vien Rīgā izdevās saganīt, un ķēros pie degustēšanas.
Nolēmu vispirms pagaršot kā dzērienu bez piena, tad - ar pienu. Cukuru nepievienoju, jo kerobs jau tāpat ir salds.
Komentāri
Dace
Tr, 15/04/2015 - 20:18
Dita Lase
Ce, 16/04/2015 - 19:59
Dita Lase
Ce, 16/04/2015 - 20:07
Pievienot komentāru