Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Septembrī apmeklējiet šādus kursus:
22.09. - lekcija "Ājurvēda"
23.09. - Dārzeņu sautējumi
28., 29., 30.09. - Kūku dekorēšana (3 nodarbību cikls)

 

Pieteikties

M.Neri "Veģetāri"

Šī, manuprāt, būs ļoti noderīga grāmata nevis veģetāriešiem, bet tiem, kas ceļā uz to; vai arī neplāno būt par veģetāriešiem, taču labprāt samazinātu gaļas lietošanu uzturā. Lasot grāmatu, uzreiz radās aizdomas, ka autore ir pavāre, nevis veģetāriete, turklāt ar izteikti eiropeisku piegājienu virtuvē. Lai nebūtu sausa runa, iegūglēju (jo aprakstu, kurā tas pats izstāstīts, uz grāmatas vāka ieloka pamanīju vēlāk), un manas aizdomas apstiprinājās - Mikela Neri ir no Romas, apguvusi pavārmākstu Francijā un strādājusi vairākos restorānos, tostarp Londonā. Šobrīd audzina mājās bērnus un raksta veselīgu ēdienu pavārgrāmatas.

Un viņai izdodas. Izmēģināju vairākas receptes, un tās ir patiešām gardas, lai arī mazliet sirgst ar pavāriem raksturīgo "dārzeņi ir piedevas", "ja veģetārs, tad ieliekam visur sēnes un sieru" kaitēm. Olas receptēs tiek izmantotas, tomēr vairāk tieši olu ēdienu sadaļā, kuru olu neēdāji var vienkārši izlaist. Ir arī krietni pārstāvētas vegāniskās receptes. Pārsvarā ēdieni no Vidusjūras repertuāra, un pat eksotiskās virtuves piemēri adaptēti Eiropas ļaužu gaumei. Uzelpo visi, kam apnicis mūžīgais veģetārisma indiešu stils - te nebūs (laikam vienīgi ananāsu karijs mazliet uz to pusi)!  Receptes ir pārsvarā klasiskas, kas konservatīvajam latvietim varētu ļoti iet pie sirds - uzdrošināties kaut ko izmēģināt, varbūt pat kaut ko tik traku izdarīt, kā rīsus ar rozēm kopā savārīt. Vai kartupeļus ar sēnēm un ciedru riekstiem. Vai pupiņu zupu sablenderēt.
Ļoti patīk arī grāmatā valdošā "veselīgs & garšīgs" gaisotne. Stilīgas lietiņas - mangoldi, pienenes, rožu ziedlapiņas (to risotto noteikti vasarā izmēģināšu, ja tikšu pie eko rožu ziediem). Iepriecinoši, ka receptes ir vienkārši pagatavojamas (pavāre, bet domā par lasītāju, nevis demonstrē savu pārākumu) un pārsvarā visi produkti lielveikalā ir atrodami. Nu labi, tempeh ir jāzina, kur nopirkt - bet, paldies šai grāmatai par recepti: mana pirmā tempeh nogaršošanas pieredze, un ļoti veiksmīga!

Kvalitatīvs tulkojums, lieliskas fotogrāfijas. Man viss patīk - šo grāmatu ņemam!


Citi raksti


Pievienot komentāru