Kakao degustācija

Tas bija grūti. Degustēt ir grūti. Bet es centos, cik spēju.

Būt objektīvai man arī bija grūti. Jo esmu ķerta uz visādām eko lietām, un uz Rapunzel jo īpaši - man garšo pilnīgi viss, ko Rapuncelītis ražo. Bet es ļoti pūlējos, lai manas rozā brilles pārāk neietekmētu vērtējumu. Ceru, ka izdevās. Visādā ziņā - gaidīju, ka sajūsmināšos par Laimu un baltkrievu kakao, kā arī - ka Rapunzel nespēšu salīdzināt ar citiem, jo jau gadu gadiem šis ir mans iecienītākais kakao. Bet izrādījās - dzīvē viss ir citādāk! Kad degustē aizvērtām acīm un atvērtu sirdi, pārsteigumi notiek. Rapunzel nācās atstāt 2. vietā, bet lielākais favorīts atradās starp ne-eko produktiem - DecoMorreno (Polijas ražojums, kā jums tas patīk?).

Galvenais, ko vēlējos noskaidot - vai ir tāds kakao, ko varētu baudīt (nevis vienkārši izdzert saviebtu ģīmi, bet baudīt) arī bez cukura / piena. Un, protams -  kurš no veikalos atrodamajiem kakao ir visgaršīgākais klasiskā veidā: ar pienu un cukuru.
Iepirku 4 veidu bioloģiskos kakao, un 4 veidu parastos.

Degustācijas gaita:
Vispirms krūzītēs iebēru pa 1 strīķētai tējkarotei no katra kakao pulvera.
1) Tad pievienoju pa 50ml karsta ūdens. Nogaršoju.
2) Tad pievienoju pa 1/4 tējk. cukura. Nogaršoju.
3) Tad pievienoju pa 25ml silta piena. Nogaršoju.

Kopvērtējumā piešķiru šādas godalgotās vietas:
Kategorijā "Bez piena / cukura"

  1. vieta: Naturata Edelkakao (bio, vāji attaukots - satur 20 - 22% kakao sviesta)
  2. vieta: Rapunzel kakao (bio, stipri attaukots - 11% kakao sviesta)
  3. vieta: ICA I love eco kakao (bio, 21% tauku, sastāvā pievienots skābuma regulētājs kālija karbonāts)

Kategorijā "Ar pienu un cukuru"

  1. vieta: DecoMorreno kakao (10% tauku)
  2. vieta: Rapunzel kakao (bio, 11% tauku)
  3. vieta: Laima kakao (10% tauku)

Secinājums: baudīšanai bez piena un cukura - Naturata Edelkakao un DecoMorreno būs labi. Ar pienu un cukuru - DecoMorreno un Rapunzel. Var pirkt arī Laimas un ICA kakao.

Tālākajās bildēs - katra atsevišķa kakao vērtējums pēc nogaršošanas:
1) tikai ar ūdeni
2) ar ūdeni un cukuru
3) ar ūdeni, cukuru un pienu

Vispirms visi ekoloģiskie kakao.
Tad "parastie".



(Teikšu atklāti - bija kļūda vispirms ķerties pie eko grupas. Нельзя понижать градус. Bio kopumā tomēr ir krietni baudāmāki kā ne-bio kakao - vajadzēja eko šmeko atstāt otrajai tūrei.)

Eko grupā es vietas sadalītu šādi:
ar ūdeni - tā kā kopējā vērtējumā: vispirms Naturata Edelkakao, tad Rapunzel un visbeidzot ICA.
ar cukuru, bez piena - ļoti līdzīgi, vienādiņ gardi bija gan Naturata Edelkakao, gan Rapunzel, gan ICA I love eco. Bet Naturata stipri attaukotais kakao - pilnīgi nebaudāms.
ar pienu un cukuru - 1. vieta Rapunzel, 2. vieta ICA I love eco, 3. vieta Naturata Edelkakao. Naturata attaukotais - joprojām nebaudāms.

 

1) tikai ar ūdeni - labs garšu balanss, tomēr mazliet tāda sausa, "smilšaina" piegarša

2) ar cukuru - saldākais no četriem eko variantiem, maiga, sabalansēta garša, sausums pazuda

3) ar pienu un cukuru - saldākais un garšu ziņā izlīdzinātākais, visas nianses harmoniski jūtamas, nekas nelec ārā. Pēcgarša tāda pati arī paliek, neizmainās. Lai dzertu ar pienu un cukuru - no eko variantiem es izvēlētos šo.

1) tikai ar ūdeni - lai dzertu kakao bez piena, es ņemtu šo! Niansēm bagāta garša, nav par rūgtu, labs!

2) kad pieliku cukuru, rūgtums kļuva jūtamāks - no visiem eko variantiem šādā versijā izrādījās visrūgtākais

3) ar pienu un cukuru - sausi rūgtens un pārāk trekns (pašā kakao jau ir 22% tauku, vēl piens klāt...), mutē tāda taukaina sajūta. Pēcgaršas nav - "tukša" mute.

1) vē! pliks rūgtums!

2) vē! pliks rūgtums arī ar visu cukuru

3) daudzmaz dzerams, bet par garšīgu tik un tā man šo grūti nosaukt. Otrreiz nepirkšu.

1) klasiska kakao garša, bet mazliet par rūgtena piegarša

2) labs, pienu var arī nelikt, tomēr rūgtāks nekā Rapunzel

3) maigs un parādās nianses, buķetē dominē piena garša, pēcgaršā - rūgtums

Ne-eko grupā bija divi eksemplāri, kas ļoti ātri un viegli izšķīda ūdenī, nenācās mocīties ar kunkulīšu spaidīšanu: tie bija Laimas un baltkrievu Belga kakao.

Šajā grupā es vietas sadalītu šādi:
DecoMorreno - gatavo kā gribi, sanāk visgaršīgākais! (ar pienu un cukuru - jāatzīst, pat eko variantus pārspēj...)
2. vietā visās trīs kategorijās - Laima.
Kruger un Belga otrreiz vairs nepirkšu.

1) tikai ar ūdeni - rūgts, garšā velk vairāk kā uz espresso, nevis kakao pusi

2) ar cukuru - salds, garšo tā, kā smaržo visa Miera iela, kad Laimā kakao diena. Pēcgarša sausi rūgtena.

3) ar pienu un cukuru - garša laba, atgriežas espresso notis. Gribētos niansēm bagātāku buķeti un pēcgaršu, bet ik ok.

Visos trīs pagatavošanas variantos jūtama kaut kāda ļoti dīvaina piegarša. Specifiska un kakao vai grauzdējumam neraksturīga. Sveša.

Vidēji rūgts, kad pievienoja pienu - bija daudzmaz dzerams. Bet otrreiz nepirkšu.

Cerēju sajust bērnības garšu. Bet nekā, neizdevās.

Visos trīs pagatavošanas variantos garša ļoti pliekana un plika. Ūdeņaina. Bez niansēm. Nekāda.
Nodomāju - varbūt jāpieliek vairāk tā kakao pulvera? Pieliku. Bez izmaiņām - garša nekāda. Otrreiz vairs nepirkšu.

Wow! Ideāls kakao visos trīs pagatavošanas veidos!

Maigi rūgtens - tieši kā jābūt, ne par daudz, ne par maz. Ar šokolādes niansi, pēcgarša mazliet mainās, bet paliek patīkama tik un tā. No ne-eko variantiem es izvēlos šo! Un, lai dzertu ar pienu un cukuru - arī šo. (Mīļo Rapunzelīt, atvaino (bet apsolu, ka tik un tā arī tevi turpināšu baudīt tikpat sajūsmināti kā līdz šim.))

Raksta daļa #1 no 10


Citi raksti


Komentāri

Kur šos kakao var iegādāties?

Rimi, Maxima, Biotēka, Dabas Dobe. Katrā savs kakao veids.

Pievienot komentāru