Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Septembrī apmeklējiet šādus kursus:
22.09. - lekcija "Ājurvēda"
23.09. - Dārzeņu sautējumi
28., 29., 30.09. - Kūku dekorēšana (3 nodarbību cikls)

 

Pieteikties

Zemesriekstu sviestu degustācija

Izvēlējos krēmīgos (smooth, creamy) sviestus, kuru sastāvā maksimāli daudz zemesriekstu, nav pievienotas citas eļļas, kā vien zemesriekstu, nav hidrogenēto eļļu vai tauku, iespējami mazāk sāls, cukura vai kādu piedevu.

No veikalos atrastajiem:
3 ir bioloģiskie - MONKI, Meridian un ICA I love eco.
2 ir 100% zemesrieksti vien - PCD un Meridian.

Garšas ziņā man vislabāk patika MONKI (tekstūra gan tam visšausmīgākā).
Tekstūras ziņā - Nuteko. Ja jāgatavo kūkas krēmu - tad SunPat.

MONKI
Bio. Tekstūra vienkārši briesmīga - līmīguma gan nav, bet iemaisīt atpakaļ masā pa virsu nostājušos eļļu bija nereāli, tikai salocīju karoti. Knapi izskrubināju (atlauzu) gabaliņu tās riekstu masas. Toties garša ļoti laba: izteikti riekstota, svaiga - tīrs, klasisks zemesrieksts: no visiem izmēģinātajiem šī garša man patika vislabāk. Sastāvā tikai zemesrieksti un sāls. Riekstu % gan nav norādīts, bet tā kā sāļumu praktiski nejūt, domāju, ka riekstu ir vismaz 99%.

Meridian
Bio. 100% nemizoti zemesrieksti. Sastāvā visvairāk olbaltumvielu (29,6%) un vismazāk tauku (46%). Tekstūra ir akceptējama, līmīgums minimāls. Drusciņ graudainumu jūt (malums nav pavisam smalks, bet varbūt tas nenolobīto zemesriekstu miziņu dēļ). Garšas ziņā gan šis man šķita visneglītākais: kodīgs asums, tāds kā svešs skābenums, saldenais, rūgtenais - katra garšas nots atsevišķi, kopēja garšas buķete neveidojas. Otrreiz nepirkšu.

ICA I love eco
Bio. 95% zemesrieksti. Tekstūra laba, nav pārāk līmīga sajūta mutē. Garšo kā blanšēti zemesrieksti, trūkst grauzdējuma nots (lai gan etiķetē rieksti norādīti kā grauzdēti). Garšā jūt mazliet sāļuma, lai gan sastāvdaļu sarakstā nav teikts, ka būtu sāls pievienots.

PCD
100% zemesrieksti. Šim tekstūra jau ir gandrīz crunchy. Jūtams līmīgums. Garšā patīkama riekstota grauzdējuma nots, bet kopumā buķete diezgan pliekana, nekāda. Cenas ziņā ļoti izdevīgs, tāpēc šo es izmantotu konditorejā - ieceptu kēksos vai cepumos, būtu perfekti.

SunPat
95% zemesrieksti. Garša asi pikanta, ar tādu kā saulespuķu piegaršu. Man ne visai. Sastāvā gan sāls, gan cukurs, bet garšā jūt tikai sāls klātesamību (nav par daudz, ar mēru, labi pielikts). Tekstūra ļoti viendabīga (smalks malums, sastāvā stabilizētājs) - viegli maisīt un it nemaz neplūst, tādēļ šo es izvēlētos kūku krēma gatavošanai, lai var veidot garnējuma rozes un no tortes sāniem krēms netecētu nost. Ja ēd uz maizes, tad mazliet līmīga garša mutē tomēr ir. Visdārgākais no visiem sviestiem.

Nuteko
97% zemesriekstu. Ražots Latvijā. Vismazāk piesātināto taukskābju, lai arī tauku daļa vislielākā no visiem sviestiem (uz 53,5g tauku tikai 6,2g piesātināto taukskābju). Vispatīkamākā tekstūra, lai ziestu uz maizes rikas: viegli samaisīt, iemaisīt eļļu, ja tā nostājusies pa virsu, labi klājas, ēdot mutē nav līmīguma sajūtas. Šis krēms no visiem vismazāk garšo tieši pēc zemesriekstiem - ja nelasītu etiķeti, teiktu, ka te dažādi rieksti varbūt likti. Garšā jūt gan pievienoto cukuru, gan sāli - skaidri saprotams, ka te nav tikai rieksti vien.

 

Kam Jums zemesriekstu sviests?
Zemesrieksti ir vieni no visbagātīgākajiem veģetāru olbaltumvielu avotiem: ap 25% no sastāva (sviestiem etiķetēs norādītajai uzturvērtībai olbaltumvielu saturs variēja 25 - 29,6% robežās). Salīdzinājumam: turku zirņos ir 20 - 22%, lēcās 10 - 12% olbaltumvielu. Zemesrieksti ir arī dāsns B grupas vitamīnu (B1, B3, B7 (100g riekstu ap 250% dienā nepieciešamā biotīna jeb B7!), folijskābe) un minerālvielu avots (varš, cinks, fosfors, molibdēns u.c. - uz 100g riekstu ap 30 - 60% no dienā ieteicamā attiecīgo minerālvielu daudzuma). Kā visi pākšaugi, arī zemesrieksti ir izcili bagāti antioksidantiem. Palasiet pētījumus par zemesriekstu labvēlīgo ietekmi uz mūsu veselību!

Zemesriekstu mīnusi - tie mēdz būt alergēni, tādēļ ne visiem der. Un ļoti jāuzmanās, jāsargā no pelējuma - sapelējušos zemesriekstos ir cilvēkam ārkārtīgi indīgie aflatoksīni: nekad neēdiet riekstus, ja ir kaut mazākās aizdomas, ka tie varētu būt pelējuši. Izvēloties zemesriekstu sviestu, svarīgi lasīt sastāvdaļu sarakstu - tas var būt labs un veselīgs zemesriekstu sviests, un var būt pilns ar nevēlamiem draņķiem. Ideālā gadījumā izvēlieties tos sviestus, kam sastāvā vienkārši rieksti un viss, nekā cita. Vai arī maliet zemesriekstus paši.

Zemesriekstu sviestu var izmantot ne tikai uz maizes vai cepot kūkas un cepumus. Varat to iemaisīt dažādās mērcēs, vai pašu izmantot kā dip mērci, piemēram, svaigu dārzeņu platei. Smūtiji un deserti, protams - zemesriekstu garša labi sader ar āboliem, bumbieriem un banāniem, kā arī šokolādi. Izmantojiet kā bāzi halvas, konfekšu vai musli batoniņu gatavošanai. Populāri Āzijas stila ēdienos, gan eļļas, gan riekstu, gan riekstu sviesta veidā.


Citi raksti


Pievienot komentāru