Salātu mērces

2. jūnijā paciemojos Latvijas Radio 1, bet daudz pie vārda netiku. Apsolīju pašu gatavoto salātu mērču receptītes ielikt mājas lapā un tad visiem izlielīties. Nu solījumu izpildu!
Raidījuma atkārtojumu variet noklausīties te: http://lr1.latvijasradio.lv/lv/raksts/ka-labak-dziivot/rupnieciskas-un-pashu-jauktas-merces.a39109/


Visām mērcēm daudzumi doti vienai porcijai (daudzums, kas iznāca, redzams attēlā, izņemot majonēzi, kuras iznāca vesela glāze), tomēr visas šīs mērces slēgtā traukā ledusskapī ir uzglabājamas 5-7 dienas: variet gatavot arī lielākus daudzumus.

Numurs pie mērces receptes atbilst numuram pie mērces attēlā. (Variācijas un tās mērces, kurām receptes beigās bez numuriem, nav nofotografētas). Uzklikšķiniet uz attēla - tas atvērsies pilnā skatā.

Visas mērces lieliski der dažādiem zaļo lapu salātiem (tā saucamie dressingi), kečups - pupiņu salātiem, un protams, arī kā kečups; un majonēze kā jau majonēze - dažādiem rasola tipa salātiem arīdzan. Visas biezākās mērces der arī kā aukstās uzkodu mērces (tā saucamie dip). Pesto teicami sader arī ar makaroniem (jeb pastu) un salātiem no tiem, kā arī to var pievienot dārzeņu zupām. Karija mērce perfekti sader ar dažādiem rīsu salātiem un ēdieniem, kuros izmantots ananāss.

Gatavošanas laiks visām mērcēm apmēram 1 minūte, izņemot klasisko majonēzi, ar ko nojēdzos minūtes piecpadsmit. Bet bija tā vērts - garša un sastāvs ir nesalīdzināmi labāki par veikalā pirkto pulveru un E ciparu miksli.


1. Svaigēdāju kečups

2. Mango mērce

3. Avokado mērce

4. Vinegrets (franču klasiskā salātu mērce)

5. Zemesriekstu mērce

6. Zilā siera mērce

7. Klasiskā majonēze

1. Svaigēdāju kečups

3-4 saulē kaltēti tomāti
1/2 svaiga tomāta
1 ķiploka daiviņa
1 tējk. olīveļļas
1 žāvēta datele bez kauliņa
mazliet etiķa vai citronu sulas, ja nepieciešams (atkarīgs no tomātu skābuma)

Visu samaļ blenderī viendabīgā masā.

2. Mango mērce

1/2 mango
1 tējk. laima sulas
1/2 svaiga sarkanā čili
1 tējk. olīveļļas
1/3 tējk. medus
šķipsniņa sāls

Visu samaļ blenderī viendabīgā masā.

3. Avokado mērce

1/2 avokado
1 puscentimetru bieza sīpola ripiņa
1/4 tējk. Dižonas sinepju
1 tējk. etiķa
šķipsniņa sāls un cukura

Visu samaļ blenderī viendabīgā masā.

4. Vinegrets (franču klasiskā salātu mērce)

3 daļas olīveļļas
1 daļa baltvīna etiķa vai citronu sulas
šķipsniņa sāls, cukura un svaigi maltu melno piparu

Visu ar dakšiņu sakuļ, līdz mērce pārvēršas viendabīgā emulsijā.

Variācijas:
- mērcei pievieno ķiploku pulvera, raudenes, bazilika šķipsniņu
- mērcei pievieno ķiploka pulveri un smalki rīvētu cieto sieru
- mērcei pievieno rīvētu citrona miziņu, drupinātus valriekstus, sasmalcinātas svaigas dilles un čili pulveri
- mērcei pievieno sasmalcinātu sarkano sīpolu, piparmētru, balsamico etiķi, mazliet medu un Dižonas sinepes
- mērcei pievieno kaltētu rožu ziedlapiņas, svaigu baziliku, ķiploku

Vinegrets Āzijas stilā: sezama eļļa, laima sula, sojas mērce, rīvēts ingvers un ķiploks, sezama sēkliņas.

5. Zemesriekstu mērce

1 ēdk. zemesriekstu sviesta
2 ēdk. kokosriekstu piena (vai pēc vajadzības)
1 tējk. sojas mērces
pa naža galam rīvēta ingvera, sīpola un ķiploka, malta koriandra, kumina un citronzāles

Visu samaisa, līdz masa kļūst viendabīga. Šķidrāku vai biezāku pieregulē ar kokosriekstu pienu.

6. Zilā siera mērce

Vienādās daļās skābais krējums un majonēze (tai recepte zemāk)
1 tējk. sadrupināta zilā pelējuma siera (kā Rokfors vai Dor Blu)
1 tējk. sojas mērces
1/4 tējk. Dižonas sinepju
1 maza daiviņa ķiploka

Visu samaisa.

7. Klasiskā majonēze

1 olas dzeltenums
1 gl. eļļas (es parasti ņemu 1/2 gl. olīveļļas un 1/2 gl. kādas neitrālas garšas rafinētās eļļas)
1 ēdk. citronu sulas
1/2 tējk. sāls
1/2 tējk. sinepju

Blenderī puto olas dzeltenumu, ļoti pakāpeniski pievienojot eļļu. Masa pamazām palielināsies apjomā. Kad puse eļļas izlietota, pievieno citronu sulu, turpina putot. Tad pakāpeniski, nepārtraukti putojot, pievieno atlikušo eļļu, garšvielas.

Vegāniska majonēze:

500 ml samalta zīda tofu,
100 ml olīveļļas (pēc vēlēšanās),
1 tējk. ājurvēdiskais melnais sāls (ož un garšo kā olas),
1 tējk. Dižonas sinepju,
1 tējk. cukura,
šķipsniņa kurkumas (dzeltenai krāsai),
4 ēdk. citronu sulas

Visu, izņemot citronu sulu, samaļ blenderī viendabīgā masā. Tad pakāpeniski pievieno citronu sulu - mērce sabiezēs.

Vēl viena vegāniskas majonēzes recepte, bez sojas: Veganēze

Variācija: Karija mērce

¼ gl. majonēzes
2 ēdk. citronu sulas
1 tējk. karija
Naža gals ķiploku pulvera
½ tējk. Dižonas sinepju
Sāls, pipari

Tūkstoš salu mērce

2 daļas majonēzes
1 daļa kečupa
sarīvēts neliels marinēts gurķītis
sīki sakapāts vai sarīvēts 1/4 sīpols
1 daiviņa ķiploka
čili pēc garšas

Visu samaisa.

Cēzara mērce

Majonēzei pēc garšas pievieno ķiploku, anšovus (veģetārā versijā - saulē kaltētus tomātus), sinepes un rīvētu Parmezāna sieru

Tahini mērce

Hummus (turku zirņu pastēte),
pa tējk. tahini (sezama pasta, nopērkama gatava garšvielu un eko veikalos) un citronu sulas
ķiploka daiviņa
sāls, pipari pēc garšas

Visu samaisa.

Pesto

1 gl. svaiga bazilika (vai jebkuru citu zaļumu)
1-2 daiviņas ķiploka
2 ēdk. olīveļļas
1/2 tējk. sāls
1 ēdk. ciedru riekstu
pēc vēlēšanās - 1 ēdk. rīvēta Parmezāna siera

Visas sastāvdaļas saberž piestiņā. (Var, protams, arī samalt blenderī, bet piestiņā iznāk aromātiskāk un labāka konsistence).
Pesto var uzglabāt mēnešiem ilgi, ieliekot saldētavā: dozējiet uzreiz pa porciju trauciņiem, lai nav katru reizi jāatsaldē visa burka.

Pesto rosso

100g saulē kaltēto tomātu
3-4 ķiploka daiviņas
lapas no 4-5 bazilika zariņiem
1 ēdk. tomātu mērces
20 - 50ml extra virgin olīveļļas
pēc vēlēšanās - 1 ēdk. Indijas, mandeļu vai ciedru rieksti
Pēc vēlēšanās - 1 tējk. izturēta balsamico etiķa
pēc vēlēšanās - 2 ēdk. rīvēta Parmezāna tipa cietā siera

Visu piestā saberž pastā, vai samaļ blenderī.

 


Citas receptes