Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Septembrī apmeklējiet šādus kursus:
22.09. - lekcija "Ājurvēda"
23.09. - Dārzeņu sautējumi
28., 29., 30.09. - Kūku dekorēšana (3 nodarbību cikls)

 

Pieteikties

Cascara - kafijas ķiršu tēja

Cascara spāņu valodā nozīmē - miziņas. Precīzi tā arī ir - cascara ir kaltētas kafijas ķiršu miziņas.

Tātad, no paša sākuma. Kafija nav pupiņas. Kafija ir kafijas koka augļu ("ķiršu") sēklas. Katrā ķirsī ir 2 sēkliņas, 2 zaļas kafijas pupiņas. Kad pupiņas tiek atdalītas no ķiršiem, augļu daļa parasti nonāk kompostā. Taču jau kopš seniem laikiem (vēl pirms cilvēki iedomājās sākt lietot uzturā kafijas koka sēklas) Jemenā, Etiopijā un Bolīvijā kafijas ķiršu miziņas vāktas un žāvētas, lai pēc tam izmantotu dzēriena pagatavošanā. Pārdot to rietumniekiem kafijas audzētāji attapušies tikai nesen. Labāk vēlāk, kā nekad - nu jau arī Latvijā man izdevās nopirkt šīs miziņas. Tagad sēdu, dzeru to uzlējumu, un rakstu Jums stāstu par tām.

Arī mūsdienās kafijas ķiršu miziņas visbiežāk ir izžāvētas saulē. Reizēm tās mēdz būt vienkārši izžāvētas (brūnas), reizēm - grauzdētas vai nogatavinātas (melnas).

Gan pašas miziņas, gan to uzlējums garšā atgādina žāvētu augļu garšu ar koksnes un zemes notīm. Citi tajās sagaršo arī ziedu, mežrozīžu, žāvētu ķiršu (pārsteigums!), karkade, upeņu, ābolu, plūmju un pat tabakas garšu nianses. Es teiktu, ka godži arī.
Jāatzīst, garša visai jūtami mainās arī atkarībā no tā, cik stipru uzlējumu pagatavosiet, un cik ilgi ļausiet ievilkties - ja 4-5 minūtes, iegūsiet tās ziedu un mežrozīšu augļu notis. Ja 8-10 min., tad smagnējākas un intensīvākas žāvētu plūmju un koka mizas garšas.

Cascara satur arī kofeīnu - 1/4 daļu no kafijas tasē esošā daudzuma, bet 2 reizes vairāk, kā īstajā tējā (tējas krūma lapu uzlējumā). No labumiem - par 50% vairāk antioksidantu kā dzērvenēs.

Cascara uzlējums ir salds diezgan, kā jau augļu tējas mēdz būt. Man papildus cukurs neprasījās. Gardēžiem iesaka pievienot tējai mazliet medus - tas bagātīgāk izceļot garšas nianses. Kafijas audzētāju zemēs cascara mēdz pievienot arī garšvielas - ingveru, kanēli, muskatriekstu: izmēģiniet!

Pagatavošanas veidi:
  1. 8-15g cascara aplej ar 200ml karsta (95 C) ūdens, ļauj tējai ievilkties 4-10 min. 8g = ap 1,5 ēdk.
     
  2. 6 ēdk. cascara samaisa ar 300ml auksta ūdens, liek ledusskapī uz diennakti - iegūsiet ledus tēju.
     
  3. 15-20g cascara (ap 1/2 gl.) pievieno pa 1/4 tējk. ingvera, kanēļa un muskatrieksta, 1 ēdk. cukura, aplej ar 300ml karsta ūdens, ļauj ievilkties 4 min., nokāš vai nospiež kafijas presē. Drosmīgākie eksperimentētāji var izmēģināt arī tēju ar anīsa, ķimeņu vai krustnagliņu šķipsniņu.

Kafijas ķiršu miziņas var izmantot arī līdzīgi žāvētiem augļiem (uzkost tāpat vien, konditorejā, mušļos u.tml.). Atcerieties tikai, ka cascara satur kofeīnu - nepārspīlējiet ar patēriņu.
Uzvāriet un ļaujiet ievilkties ķiršiem vīnogu sulā, tad nokāsiet un pievienojiet gāzētu ūdeni - iegūsiet gardu limonādi.
Cascara uzlējums sader ar dateļu sīrupu - pievienojiet to kokteiļiem (ar kafiju, ar rumu, ar apelsīnu liķieri u.c.)
Cascara var izmantot arī kā garšvielu - piemēram, pievienot teriyaki mērcei, saldskābos ēdienos (manuprāt, perfekts pārītis tamarindam) u.c.

_______________________

P.S. Jāielāgo, lai neiegrābtos - par cascara sagrada sauc pavisam citu produktu: Kalifornijas pabērza (Rhamnus purshiana) ogas, ko izmanto kā vēdera izeju rosinošu līdzekli. Lai baudītu kafijas ķiršus, jāiegādājas vienkārši - cascara.


Citi raksti


Pievienot komentāru