Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Septembrī apmeklējiet šādus kursus:
22.09. - lekcija "Ājurvēda"
23.09. - Dārzeņu sautējumi
28., 29., 30.09. - Kūku dekorēšana (3 nodarbību cikls)

 

Pieteikties

Katliņ, vāries!...

Katls - tas ir tāpat kā kurpes. No skata nepateiksi - ir ērtas un labas, vai ne. Ir jāpielaiko. Un kā kurpēm, tā katliem viss kaifs slēpjas sīkumos - tāpēc katlu rūpīgi jāizpēta, jāapsver visas detaļas, pirms to iegādāties. Lai neiznāk maksāt divreiz, un lai nopirktais ar prieku tiktu lietots, nevis stāvētu nobāzts pažobelē.

Katlu pētīšanu veikalā es iedalu trīs kategorijās: pats katls, rokturi(s) un vāks.

KATLS

Pirmkārt, un galvenokārt - biezam jābūt ne tikai katla dibenam, bet arī sieniņām. (skat. attēlu). Tas ir vis-vis-vis-vis-svarīgākais. Ja šis nav, es tālāk nemaz nepētu, eju garām, uzreiz pie nākamā katla.
Jo, ja katla sieniņas ir plānas, tad biezs dibens neko nelīdz - katls sasilst nevienmērīgi, pie sieniņām rauj klāt un ēdiens piedeg - i gatavot  grūti, i ēdiens sacūkāts, i katlu pēc tam neiespējamā misija tīru dabūt; katls ātri deformējas, katliņa dibens ar augstu ticamības pakāpi atlīmēsies. (Šai ziņā man slikta pieredze pat ar zīmolotiem katliem, kas nebija no tā lētākā gala - ja sieniņas plānas, ne dibens, ne zīmols nepalīdz).

Otrkārt - katla materiāls. Visvairāk man patīk nerūsējošā tērauda katli. Jo tos var mazgāt trauku mašīnā. Jo tajos labi redzams gatavojamais ēdiens (tas izceļas uz gaišā fona, visu var saskatīt). Jo tie der manai iecienītajai indiešu virtuvei - var karstā eļļā apcept garšvielas, un uzreiz gāzt virsū produktus vai ūdeni, un katls to spēj izturēt vairākus gadus no vietas (labi katli iztur arī gadu desmitus). Katliem ar matētu virsmu parasti mazāk redz skrāpējumus, kā spīdīgi pulētajiem. Un, jā - pa tērauda katliem var šiverēt ar jebkuriem rīkiem, arī metāla karotēm. Nerūsējošajam tēraudam jābūt kvalitatīvam, tīram (dārgam) - lētajos variantos nekad nevar zināt, vai nenāksies ēst niķeļa, hroma vai kādu citu interesantu piedevu kokteili klāt pie pusdienām. Te īsi un skaidri (bet angliski) par to, kā atšķiras dažādi nerūsējošā tērauda veidi.
Un man patīk katli ar nepiedegošo pārklājumu (par drošākajiem pārklājumiem jau izklāstīju visu man zināmo rakstā par pannām) - jo tiem parasti ir visbiezākās sieniņas, un tajos var ne tikai vārīt, bet perfekti var arī cept un sautēt: es biežu apcepu dārzeņus, pirms tie tālāk tiks likti sautēties vai vārīties; un, ja kādreiz vajag ēdienu uzsildīt, ir labi, ja vienā katlā varu gan kartupeļu biezputru likt, gan turpat blakus uzcept tofu.

Treškārt - ergonomika. Paceļu katlu - vai ir ērti to satvert? Vai ir patīkams svarā (cilājiet bez vāka, tikai pašu katlu! piemetiet domās, kā būs ar svaru tad, kad katls būs pilns ar ēdienu)? Vai varēšu apgriezt, pilnu ar ēdienu, lai nokāstu šķidrumu? (saku priekšā - šaurus un vertikāli garus katlus apgriezt ir ļoti grūti: tīra fizika! Kartupeļu vārīšanai labāk ņemt platāku un zemāku katlu. Seklākā katlā ēdiens ir pārskatāmāks un vieglāk apmaisāms kā dziļā). Vai tam ir ērta forma, lai izkasītu ārā ēdienu visu līdz pēdējam kriksim? Varbūt ir snuķītis, lai nolietu šķidrumu? (Tas ļauj trāpīt arī krūzītē, ne tikai izlietnē; un samazina risku aplieties ar verdošu kaut ko. Labs snuķītis. Slikts snuķītis.) Kādai plītij tas katls der (esmu gatavošanas uz gāzes fanotāja, bet, ja nu Jums ir indukcijas plīts - der materiāls? vai elektriskā - der riņķu lielumam?) Ļoti noderīga ir iegravēta tilpumu skala katla iekšpusē - it kā sīkums, tomēr patīkami.
Ja Jums būs regulāri vairāki ēdieni vienai ēdienreizei jāgatavo - vai Jūsu izvēlēto katlu komplektu varēs vienlaicīgi izvietot uz plīts? (esmu pamanījusi, ka modernajām plītīm mēdz būt ļoti dīvainas konstrukcijas - it kā 4 riņķi, bet četrus katlus vienlaicīgi uz tiem izvietot nevar: nepietiek vietas. Vai arī katli par lielu, nevaru īsti saprast, kas par vainu).

ROKTURI

Kā tie piestiprināti katlam - turēsies? neļurkāsies? cik viegli aiz tiem turēt katlu? (par šiem rokturiem, piemēram, es šaubos - pārāk mazi tik lielam katlam, un forma padara satveršanas laukumu vēl mazāku. Es nepirktu - man jau tā viss krīt no rokām ārā, šādi rokturi izslīdētu no virtuves cimdiņa satvēriena vienā laidā: bieži izgāzīšu pagatavoto, un ļoti paveiksies, ja ne sev, bērnam vai kaķim virsū. Salīdzinājumam - šie rokturi izskatās daudz cerīgāki.)

Kāds ir Jūsu gatavošanas stils - katlu katru otro dienu bāžat karstā cepeškrāsnī, vai arī to praktiski nekad nedarāt? Ja nedarāt: ņemiet ne-metāla rokturus - izvēlieties termoplastmasas, ar silikona pārklājumu u.tml., jo tie nesakarsīs. Mēdz būt arī metāla rokturi, kas nesakarst - ražotājs tad to norāda katla aprakstā, instrukcijā.
Ja katls pusi savas dzīves pavada cepeškrāsnī - silikona varianti der, bet līdz 200C temperatūrai; mēdz būt rokturi, kurus var atkabināt pirms likšanas krāsnī (bet tad tie rokturi mēdz atkabināties gatavošanas uz plīts laikā - papētiet šādu rokturu konstrukciju, vai par to ir padomāts); visdrošāk tad ņemt katlu ar metāla rokturiem (tikai, dieva dēļ, neizceliet karstu katlu no krāsns plikām rokām, kā es reiz to izdarīju ar cepešpannu, tie tomēr ir 200C...vienmēr atcerieties to virtuves cimdiņu, lai satvertu šādus rokturus!)
P.S. Kā ir jāienīst pavāri, lai savam kastrolim pieskrūvētu ātri un stipri sakarstošā vara rokturus, nespēju pat iztēloties - dikti mīļi, ražotāj, cepums par šo!

Nelieliem (līdz 2 l) katliņiem es vienmēr dodu priekšroku vienam (garam) rokturim, nekā divām "austiņām" - tās pašas apdedzināšanās dēļ. Jo tālāk turu roku no uguns, jo drošāk.

Dziļi sirdī es jūsmoju par rokturiem, kas kalpo arī kā katla vāciņa turētāji. Kad pacēli katla vāku, nav jāmeklē vieta uz galda, kur to nolikt - aizkabini aiz roktura, kamēr skaties katlā vai maisi tā saturu. Ceru, man kādreiz tāds katliņš būs.

VĀKI

Noteikti caurspīdīgi - ļoti bieži ir (vismaz aptuveni) jāredz, kas katlā notiek, tomēr cilāt vāku un laist ārā tvaiku nav ieteicams (piemēram, vārot rīsus). Caurumiņš, pa kuru iziet liekajam tvaikam - tas ir jauki, tomēr vienmēr vajag pārbaudīt, vai iespējams fiksēt katla vāku puspievērtu, ar šķirbiņu - tas bieži #saimniecībānoderēs. Vienlaikus - aizvērtā stāvoklī katla vākam labi jāpieguļ katlam.
Manuprāt, ir labi, ja stikla vākam ir metāla apmalīte, nevis pliks stikls - mazāks risks ieplēst robu. Nejūsmoju par silikona apmalēm - pieguļ tās, protams, teicami, taču silikons elektrizējas, un vāks nemitīgi aplīp ar putekļiem, sīkiem matiņiem, kaķa spalvām utt.: silikona detaļas vienmēr būs ar kaut ko aplipušas (to redzēsiet arī jau veikalā, kādas tās maliņas izskatās). Bue, nešķiet garšīgi!...

Ir ērti, ja vākiem ar plato vertikālo malu tajā iestrādāti caurumiņi - gribu, pagriežu tā, lai varu noliet šķidrumu vai palaist ārā mazliet tvaika, gribu, pagriežu pret katla malu, lai caurumiņi noslēgti. Kartupeļu un pastas vārīšanai ģeniāli ir šādi, krietni sacaurumoti vāki - nevajag nekādus sietus, nevajag pareizi noregulēt šķirbiņu, lai makaroni nekrīt ārā, bet šķidrums tomēr līst, vienkārši ņem un nolej to ūdeni, un miers. Vai arī - šāds pārdomāts vāka un rokturu kombinācijas variants, kad nav vajadzīgi pat cimdi vāka pieturēšanai - ideāli!

Vienmēr papētu vāku, mēģinot saprast, kā uzvedīsies kondensāts, kas uz tā sakrāsies gatavošanas laikā - vai vāks veidots tā, lai tas nonāk atpakaļ katlā, nevis sūcas un pil pāri malām? Grūti aprakstīt, kā to noteikt - vienkārši pētiet visas detaļas, kā vāks pieguļ katla malām, kā arī rūpīgi izlasiet katla instrukciju: ražotāji daudz ko pastāsta tajās par saviem katliem.

Kā nostiprināts vāka rokturis? Neatskrūvēsies, neatlips? Uzkarstošs vai ne? Der cepeškrāsnīm vai ne?

NOSLĒGUMĀ

Cik viegli katlu, rokturus un vāku varēs nomazgāt - vai tur nav neērti izliekumi, rievas, kam būs grūti tikt klāt, kur krāsies ēdiena paliekas?
Kāda ir kvalitātes un cenas attiecība? (mazi katliņi, sākot no 30-40 eiro, vidēji - sākot no kādiem 70 eiro - labi lētāki katli būs izņēmums, kas apstiprina tēzi, ka patiešām labi katli ir dārgi. Mežonīgi dārgi. Bet - arī dārgi katli vēl nenozīmē, ka tie automātiski ir labi: skat. visu iepriekšējo rakstu, un pirms pirkšanas 7reiz nomēri)
Vai patīk dizains?
Kādu katla izmēru un tilpumu izvēlēties? Cik daudz katlu vispār vajag? (Cik cilvēku ģimenē, kādus ēdienus visbiežāk gatavo (tai skaitā - vai tiek konservēts: katlam, kurā pasterizēs burkas, jābūt pietiekoši platam un augstam, lai burkas tur ietilptu), un varbūt - mājās ir jau trīs vāki dažādos izmēros un tiem var piemeklēt katliņus attiecīgā izmērā un vākiem atbilstošu augšmalas konstrukciju: nebūs jāmaksā par vēl vienu tāda paša izmēra vāku, un jādomā, kur to glabāt)

Un visbeidzot varu palielīties ar to, kādi katli man pašai ir vismīļākie. Tupperware Chef Series - cena liek žagoties visus 10 un cik tur gadus, kopš tas katls man ir, bet kvalitāte liek gavilēt katreiz, kad to lietoju, un katls ir gan izskata, gan funkcionālā ziņā praktiski kā jauns pat pēc tik ilgas lietošanas, pat ar manām gatavošanas metodēm (karsta eļļa ar garšvielām -> auksts ūdens no krāna). Kursos man jau kuro gadu iet Zwilling nerūsējošā tērauda katli - esmu tiem ļoti pateicīga, gan par ērtumu, gan izturību: sieniņas nav tik biezas kā TW, bet ir biezākas kā vairumam katlu; un cenas un kvalitātes attiecība ir pilnīgi adekvāta.
Svēta lieta nopirkt arī uzlīmīšu akciju katlus - WMF ir tīri ok, it īpaši par tādu cenu (bet, ja būtu jāpērk par pilnu cenu, tad Zwilling tomēr labāks).

Tikko atklāju tā dēvētos tri-ply brīnumkatliņus: tie veidoti no 3 metālu kārtām (visbiežāk tērauds, alumīnijs, tērauds; dārgākiem - varš, alumīnijs, tērauds) ne tikai katla dibenam, bet arī sieniņām. Līdz ar to dibens neatlīmēsies, jo viss katliņš ir izliets vienā gabalā (skat.bildītē). Šādi katli ātrāk uzkarst, ātrāk pagatavo ēdienu, un ir krietni ilgmūžīgāki (mazāk deformējas). Only sky is the limit! Ir arī 5-ply un 7-ply katliņi arī. Nopirku sev Grunverg Pentacus 5 kārtu katliņus (pat par visai saprātīgām naudiņām) - un patiesi, indukcijas plīti nevajag, cik ātri viss uz tās pašas gāzes plīts gatavojas: visi citi katli mājās pēkšņi zaudējuši aktualitāti! Turklāt vēl no nerūsējošā tērauda - varu mazgāt trauku mašīnā. Medžik!
No noskatītiem sapņu katliem - #skaistums gribu: BergHOFF dizaina katliņi (gatavais Fantadroms, ne? :) ) un Fissler dizainam arī nav ne vainas (ceru, ka paši katliņi arī forši), Cuisinart, Le Creuset, Williams-Sonoma, Grunwerg, All-Clad un kaudzēm citu brendu (jā, esmu latenta Parisa Hiltone - ja es prastu būt tikpat bagāta, es pirktu tikai brendotas mantiņas vien!), tomēr man vajag arī vienu vertikālu un šauru katliņu no Anolon, pat, ja izrādīsies neērts - toties ir smuks, un tas ir tāpat kā ar kurpēm: kuru uztrauc ērtums, ja kurpes ir sasodīgi glītas, vai ne?!
 

Lai pieci milti katliņā labi izvārās un nesaiet kunkuļos! #āmen


Citi raksti


Pievienot komentāru