Vasarā strādāju pēc pasūtījuma - rakstiet vegus at vegus lv vai zvaniet 29188723, ja vēlaties kādu semināru.

Vegus virtuvi iespējams noīrēt saviem pasākumiem vai savu produktu ražošanai.

Lai Jums jauka vasara, ceļojumi, atvaļinājumi, atpūta, sauļošanās!

Pieteikties

Ēst atļauts!

Šis ir saraksts ar Latvijas veikalos, dabā, zemnieku saimniecībās, dārzos u.c. pieejamajiem vegāniskiem produktiem. Ēdamajiem augiem.



Vai esi visu šo pagaršojis? Iedvesmojoši, vai ne?

Rakstu regulāri papildināšu ar jaunatrastām lietām, līdzko tādas pamanīšu. Priecāšos arī par ieteikumiem komentāros - kas vēl pie mums labs un #vegan atrasts: jo kopumā pasaulē ir ap 20 000 ēdamu augu.

Saknes

Burkāni, bietes, kāļi, rāceņi, rutki, kartupeļi, batātes, topinambūri, melnsakne, redīsi, daikons (baltais, Japānas redīss), sakņu selerijas, fenheļa saknenis, pastinaki, sakņu pētersīļi, cigoriņu saknes, lakrica, manioka (kassava).

 

Lapu un kātu dārzeņi, kāposti

Salāti, Ķīnas salāti (bok choi, pak choy), spināti, skābenes, artišoki, mangolds (lapu biete), portulaks, endivija, rukola, mizuna (Japānas sinepes), lapu sinepes, cigoriņi, lakši (meža ķiploki), kātu selerija, rabarberi, sparģeļi, jūras kāposti (laminārijas) un aļģes (spirulina, hlorella, kelp (brūnaļģe), wakame, arame, dulse, AFA u.c.), kressalāti, avotkreses, vīnogu lapas, Ķīnas sīpols, Savojas kāposti (virziņkāposti), galviņkāposti, sarkanie galviņkāposti, puķkāposti, brokoļi (sparģeļkāposti), Briseles kāposti (rožkāposti), kolrābji, Pekinas kāposti, lapu kāposti (kale, keil).
Virza, gārsa, zaķskābene (zaķkāposti), zvērene, āboliņa, druvu plikstiņa lapas, nātre, pienene, balanda. Ugunspuķe (lapas fermentē tējai). Ēdamas ir arī tikko izplaukušas liepu, kļavu, bērzu lapas.

 


 

Augļi un augļu dārzeņi, ogas

Tomāti, gurķi, ķirbji, kabači, patisoni, baklažāni, paprika, sarkanie un zaļie asie pipari, avokado, ēdamie kastaņi, okra (bāmija), melotrija (Meksikas gurķīši).
Āboli, bumbieri, cidonijas, aiva, banāni, plantāni (cepamie banāni), arbūzi, mandarīni, apelsīni, kumkvati, citroni, laims, greipfrūti, pomelo, svītijs (baltais greipfrūts jeb oroblanco), ugli (mandarīna+greipfrūta krustojums), kivi, aktinīdijas, melones, persiki, nektarīni, granātāboli, ananāsi, mango, papaija, čerimoja, līčijas, karambola, olīvas, vīģes, hurma, aprikozes, plūmes, dateles, kokosrieksti, fizāļi (inku ogas), mangostens, pitaija (pūķa auglis), rambutāns, pepino, grenadilla (marakuja, pasijas auglis), guave.
Vilkābeles augļi, mežrožu augļi, zemenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas, kazenes, avenes, vīnogas, ķirši, saldie ķirši, mellenes, zilenes, brūklenes, dzērvenes, lācenes, irbenes, smiltsērkšķi, pīlādži, aronijas, melnā plūškoka ogas, bārbeles, godži, zīdkoka ogas, spinātzemenes, aveņzemenes.
 
 

Ziedi (ziedlapiņas)
 
Vijolīšu, rožu, ābeļu (u.c. rožu dzimtas augļu koku – bumbieru, aprikožu, plūmju u.c.), kāršrozes, atraitnīšu, krešu, samteņu, ģerānijas, begoniju, fuksijas, gardēnijas, ceriņu, dienziedes, krizantēmas, dzeltenās margrietiņas, hibiskusrozes (karkade), prīmulu, tulpju, saulespuķu, pieneņu, rudzupuķu, gaiļbiksītes, gurķenes, ugunspuķes, vilkābeles, lavandas, pelašķu, kliņģerīšu, kumelīšu, malvas u.c. ārstniecības augu ziedi, liepziedi, garšaugu un dārzeņu ziedi (kabaču, gurķu, patisonu, ķirbju, redīsu, zaļo zirnīšu, ķiploka, diļļu, bazilika, mētru, rozmarīna, raudenes, puravu, Ķīnas sīpola u.c.). Kaperi.
Ne visi ziedi ir ēdami - lūdzu, neapēdiet kādus no indīgajiem! Neēdiet ziedu veikalos iegādātos ziedus!
 
 

Garšaugi un garšvielas

Ķiploks, sīpols, puravs, sīpolloki, maurloki, majorāns, baziliks, pētersīļi, dilles - lapas un sēklas, lupstāji, kārveles, lavanda, salvija, rozmarīns, estragons, dažādas mētras (pupumētra, piparmētra, krūzmētra, kaķumētra, gurķu mētra u.c.), melisa, citronverbēna, izops, raudene (oregano), timiāns, mārsils, koriandra sēklas un lapas (kinza), mārdadzis, diždadzis, kadiķogas, mārrutki – saknes un lapas, vasabi (Japānas zaļais mārrutks), ingvers, galangal (Taizemes ingvers), dažādi pipari (melnie, baltie, zaļie, sarkanie, rozā, smaržīgie, Timuta, Sičuaņas, Gvinejas, bengāļu (pippali, garais pipars) utt.), čili un paprika (arī kūpināta paprika), eksotiskās lapas - lauru, karija, laima, eikalipta, olīvu u.c., sierāboliņš (fenigrīks, amoliņš) – sēklas un lapas (kasuri methi), sinepju sēklas, melno sinepju sēklas, melnsēklīte (jeb melnās ķimenes, melnais sīpols, nigella, kalindžī), fenheļa sēklas un lapas, seleriju sēklas, ķimenes, kumins, adžvāns, anīss, zvaigžņveidīgais (Ķīnas) anīss jeb badjāns, kanēlis, muskatrieksts,krustnagliņas, kardamons, safrāns, vaniļa, tonka, tamarinds, sumac (etiķkoka ogas), mango pulveris (āmčur), citronzāle, asafetīda, kurkuma. Ziedūdeņi - rožūdens, apelsīnu ziedūdens, kewra esence u.c. Sojas mērces. Etiķi. Citronskābe. Dažādas lapas marinēšanai – bērzu, ķiršu, ozolu, ērkšķogu, jāņogu, upeņu, pastinaku, ceļmallapas.
 
 
 
Graudaugi un tiem līdzīgie sēklaugi, putraimi
 
Auzas, rudzi, mieži (arī kailgraudu mieži), griķi, dažādi rīsi (basmati, jasmīnu, sarkanie, melnie, carnaroli, arborio u.c.), savvaļas rīsi, prosa, kukurūza, kvieši (tai skaitā arī plēkšņu kvieši (spelta), kamut kvieši, kus-kus, bulgurs, durum (cietie kvieši, no kuriem gatavo pastu jeb makaronus)), amarants, kinva (kvinoja, kinuā), tapioka (sago), teff.
 
Pākšaugi
Pelēkie zirņi, dzeltenie zirņi, baltie un brūnie turku (auna) zirņi, zaļie zirnīši; dažādu krāsu pupiņas (baltās, sarkanās, melnās, raibās), cūku pupas, sojas pupas (teksturētā soja, tofu, piena produktu alternatīvas, tempeh, seitan, miso, edamame u.c.), Ķīnas pupiņas (mūngdāls), adzuki pupiņas, Peruānas jeb melnacu pupiņas (black-eyed peas), baložzirņi (gumbo), matki (moat) pupiņas, uraddāls (uriddāls), sviesta pupiņas, pākšu pupiņas un nenobriedušas zirņu pākstiņas (sniega zirnīši); lēcas: sārtās, brūnās, zaļās, dzeltenās, pelēkās, melnās Beluga u.c. Lupīnu milti. Kerobs (baltās akācijas pupiņu pulveris - kakao alternatīva).

Rieksti
Zemesrieksti, valrieksti, lazdu rieksti, mandeles, Brazīlijas rieksti, Indijas (kešjū) rieksti, pīniju kodoli, ciedru rieksti, pistācijas, pekanrieksti, makadamijas rieksti, čufa (zemes mandele). Ozolzīles. Aprikožu kauliņi.

Sēklas
Sezama, ķirbju, saulespuķu, linsēklas, kaņepju, magoņu, čia, lucerna (alfalfa) un dažādu augu sēkliņas diedzēšanai (biete, āboliņš, ķiploks, rukola utt.), mārdadzis.

Sēnes
Baravikas, bekas, bērzlapes, gailenes, vilnīši, ķerveļi (bisītes, rumpuči), murķeles (lāčpurni), zemestauki, tintenes, atmatenes, adatenes, rudmiesītes, krimildes, alksnenes, cūcenes, celmenes, čigānietes (čigānenes), saulsardzenes (dižsardzenes), šampinjoni, šitake, austersēnes, portobello, nameko, eringi, enoki, mu-err, reiši.
Sīkāk te: Latvijas sēņotāja ceļvedis

Eļļas
Saulespuķu, rapšu, olīvu, sojas, kukurūzas, linsēklu, kaņepju, ķirbju, idras sēklu, sezama, zemesriekstu, magoņu, mandeļu, valriekstu, ciedru, melno ķimeņu (melnsēklītes), avokado, kokosriekstu, palmu, naktssveces, argāna, vīnogu kauliņu eļļas, kakao sviests.

 
 
 
Dažādi
Kļavu, bērzu sulas. Priežu pumpuri, čiekuri.
Dīgsti, diedzējumi, mikrozaļumi (skat.: sēklas, graudi, pākšaugi, garšvielas)
Raugs, rauga pārslas, rauga ekstrakts.
Sāls. Soda, briežraga sāls, cepamais pulveris u.tml.
Cukuri (t.sk. niedru, kokospalmu, biešu), melase, sīrupi (kļavu, agaves, dateļu, rīsu, kukurūzas, cukurbiešu, glikozes u.c.), stēvija, eritrols, ksilīts, izomalts.
Agars, karagināns (alternatīvas želatīnam). Ksantāns, guāra sveķi. Pektīns.
Kafija, kakao, tēja, lapačo (Pau d'Arco), mate, roibušs, meduskrūms, žeņšeņ, cascara (kafijas ķiršu miziņu tēja).
Superfood'i: lukuma, makas sakne, baobabs, asaī ogas, guarana, Indijas ceļteka (psyllium), trifala, nīma lapas, noni sula.

 

 


Citas receptes