Sjumeks jeb sumahs ir žāvētas, samaltas Āfrikā un Ziemeļamerikā augošā etiķkoka ogas - tumšsarkanajam pulverim (sumac tulkojumā nozīmējot "sarkans") ir īpatnēja skābena garša. Garšviela raksturīga Vidusāzijas virtuvei, no veģetārajiem ēdieniem to parasti pievieno etiķa vietā salātu mērcēs, granātābolu sēkliņu vietā skābenai garšai,kā arī rīsiem, hummus pastai, baklažāniem, kartupeļiem, citronu cietā limonādēs u.c. dzērienos, pievieno garšvielu maisījumam za'atar (kopā ar timiānu, raudeni, majorānu, sezamu un sāli). Savukārt indiāņi sjumeku tinuši klāt pie smēķējamās tabakas, un no sumac ogām gatavojuši arī dzērienu, kas iesaukts par "indiāņu limonādi".