Div'dāliņi
Dāls indiešu virtuvē parasti nozīmē - šķelti, lobīti pākšaugi, kā arī biezas mērces konsistences ēdiens, ko pasniedz ar rīsiem vai ar plāceņu tipa maizi.
Es izmantoju šķeltu, lobītu uraddālu un izdiedzētu mūngdālu (jeb Ķīnas pupiņas, kā to sauc pie mums).
Uraddālu var nopirkt garšvielu un indiešu preču veikalos, vesels tas izskatās kā mazi, pelēki zirnīši (skatīt attēlu zemāk), šķelts un lobīts - kā baltas lēcas.
100ml šķelta, lobīta uraddāla
100ml diedzētu Ķīnas pupiņu (mūngdāla)
1 kaltēta vai 2 svaigas lauru lapas
naža gals kurkumas
100ml jogurta bez piedevām
1 tējk. brūnā cukura (gaišais demerara)
1 tējk. sāls
Garšvielas cepšanai:
1 tējk. melnās sinepju sēklas
1 tējk. svaigs rīvēts ingvers
1/4 tējk. malts fenhelis
čili pēc garšas
1 tējk. ghī vai eļļas
Uraddālu noskalo, aplej ar 1 gl. ūdens, uzvāra, nosmeļ putas. Tad pieliek kurkumu un lauru lapas. Vāra uz lēnas uguns 7-10 min.
Tad pievieno diedzētās pupiņas, vāra vēl pāris minūtes, kamēr abi dāli mīksti. Iemaisa cukuru, sāli, jogurtu, bet vairs nekarsē, lai jogurts nesapārslojas.
Panniņā karstā ghī vai eļļā apcep sinepju sēklas, kad tās sāk sprakšķēt, liek klāt pārējās garšvielas un tūdaļ visu ielej gatavajā dālā. Apmaisa. Pasniedz karstu ar rīsiem vai maizi.