Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Septembrī apmeklējiet šādus kursus:
22.09. - lekcija "Ājurvēda"
23.09. - Dārzeņu sautējumi
28., 29., 30.09. - Kūku dekorēšana (3 nodarbību cikls)

 

Pieteikties

Dzelzs halva

Ikviena sastāvdaļa šajos našķos izvēlēta tādēļ, ka ļoti bagāta ar dzelzi un/vai ar vielām, kas palīdz dzelzij uzsūkties.
Ledusskapī, ietītu cepampapīrā, šādu halvu var uzglabāt nedēļām ilgi.

Paldies "Absolūts Ēd" par dārzeņu un ogu pulveriem - nātru, burkānu, upeņu pulverus izmantoju šo abu halvu pagatavošanā! Burkāns man bija vajadzīgs uzturvērtības dēļ, bet vienlaikus ar savu saldumu tas aizstāja daļu cukura/medus. Upenes ņēmu C vitamīna dēļ, bet ar savu skābumu tās perfekti balansēja rūgtenos zaļumus, darot sāļo halvu tīkami gardu. Nātre, protams, dzelzs dēļ, garša - saldeni svaiga, arī varētu tāpat no paciņas mieloties.
Kaltēti 45 C - tātad, saturēs visus labumus, kas man šajās receptēs vajadzīgi. Paciņas necaurspīdīgas un atkārtoti aizveramas - tātad nesabojāsies, līdz man radīsies kāda jauna ideja pulveru izmantošanai. Izteiksmīga un patīkama garša (tos burkānus un upenes es laikam pagatavot vairs nepagūšu, apēdīsies tāpat), ceru, ka kādā receptē izdosies izmantot arī pulveru skaistās krāsas. 

Pārējās sastāvdaļas iegādājos Avokado, Biotēkā, aptiekā, medus veikalos, Stockmann, Rudra.


Sāļā halva
pa 50g:
saulē kaltēti tomāti
ķirbju sēklas
valrieksti
gī vai ķirbju sēklu eļļa
pa 10g:
nātru pulveris
kaltēti pētersīļi
kaltēta piparmētra
burkānu pulveris
rauga pārslas ar B12 sastāvā
pa 1 ēdk.:
timiāns
upeņu vai baobaba pulveris
žāvētas dzērvenes
bišu maizes (pēc vēlēšanās)
1 tējk. sierāboliņa lapu (kasuri methi)
pa 3-4 pilieni Florame citronu un piparmētru ēterisko eļļu
1 pippali (indiešu garais pipars)
gaišā sezama sēklas

Saldā halva
75ml gaišā sezama sēklas vai 50ml tahini
40g rozīnes
30g kaltētu mežrožu augļu
10g burkānu pulvera
pa 1 ēdk.:
kurkuma
melase vai jaggery goor
kanēlis
medus (vai papildus - jaggery goor)
pa 1 tējk.:
kaltēts ingvers
ziedputekšņi (pēc vēlēšanās)
gaišā un tumšā sezama sēklas
 

Visas garšvielas samaļ pulverī.
Sēklas, riekstus, žāvētos augļus samaļ pastā.

Sajauc visas sastāvdaļas viendabīgā masā, ietin cepampapīrā, izveido "desu". Tad attin, pārkaisa sezamu, atkal satin, un liek ledusskapī.
Pirms pasniegšanas sagriež ripiņās.

 

 

Jaggery goor - nerafinēta iebiezināta niedru un dateļpalmu sula, tās sastāvā esošā melase satur dzelzi

Pippali - Indijas garais pipars, iecienīts ājurvēdā kā uzturvielu uzsūkšanās veicinātājs


Citas receptes