Veģetārie iesmiņi airan-aļģu marinādē
Sāļš rūgušpiens, kas pats no sevis uzgāzējas! Vainīgas laktobaktērijas - Lactobacillus bulgaricus: šīs pa to dzērienu aktīvi rosās, un rodas dabiski gāzes burbulīši, atkal un atkal no jauna.
Pateicoties 2Life airana skābumam un burbulīšiem, uz iesmiem virknējamie produkti iemarinējās turbo ātrumā - jau pēc stundas bija gatavi grilēšanai.
Vēlāk es no airana pagatavoju arī sāļo lassī - sablenderēju ar zaļumiem un kuminu. Karstajās dienās, izņemts tikko no ledusskapja, bija īsts glābiņš!
Un - jā! - kad nākamreiz sāpēs vēders no nesagremota ēdiena smaguma - jādzer nevis kolu, bet šito brīnumu: man ir aizdomas, ka airan iekurbulēs gremošanu daudz efektīvāk un veselīgāk.
300g stingra tofu vai saldpiena siera (gatavo paši paniru, vai no veikala sieriem derēs Tējas, Mare, Brīvdienu u.tml.)
sarkanais sīpols
100g šampinjonu
Marinādei:
1 pudele airan
1 tējk. sausu wakame, kombu vai nori aļģu
1 tējk. malta koriandra sēklu
½ tējk. malta kumina
1 tējk. sīpolu pulvera
½ sakapāta citrona (ar visu mizu)
2 ķiploka daiviņas
8 svaigas vai 6 kaltētas lauru lapas
½ tējk. (vai pēc garšas) malts čili
1 tējk. sāls
50 ml extra virgin olīveļļas
Sajauc marinādes sastāvdaļas, ļauj pastāvēt, lai aļģes uzbriest. Tikmēr sagriež gabalos (piemērotos vēršanai uz iesmiem) tofu vai sieru. Kopā ar veseliem šampinjoniem liek marinādē uz 1 - 4 stundām.
Sīpolu nomizo, sagriež 4 daivās. Saver uz iesmiem pamīšus sieru, sēnes un sīpola daivas, grilē dažas minūtes no katras puses, līdz apbrūnē. Oglēm jāgail vēl ar liesmu (iesmiņi jāliek uz grila ātrāk, uz degošākām oglēm, nekā liktu gaļu).