200 pieneņu ziedu 750ml ūdens 1 tējk. (bez kaudzes) citronskābes 1 kg cukura
Salasa pienenes, izpūš vai izkrata no tām kukaiņus.
Aplej ar aukstu ūdeni, uzvāra, uz lēnas uguns pavāra 15 min. Pievieno citronskābi, atstāj 1 diennakti ievilkties.
Otrā dienā pienenes izskatās apmēram šādi.
Tad pienenes pārlej sietiņā, kas ielikts bļodiņā un izklāts ar 4 kārtās salocītu marli.
Pienenes ietin marlē un kārtīgi, kārtīgi nospiež visu šķidrumu, ko no tām var izdabūt ārā.
Tad iegūto novārījumu lej atpakaļ katliņā, pieber tam cukuru un vāra kādu pusstundu, līdz viss sabiezē līdz medus krāsai un konsistencei.
Lūk, vegāns medus gatavs!
Gribētos piebilst, ka uzturvērtības ziņā šis, protams, nav medus, bet gan našķis - daudz, daudz cukura, pavisam mazdrusciņ pieneņu aktīvo vielu. To var izmantot brīžos, kad to medus garšu pārlieku kārojas, kā arī vegānas medus kūkas gatavošanai.