Papaijas muss
Papaija man saistās ar ļoti mīļām bērnības atmiņām. Mans krusttētis strādāja vienā no Rīgas universitātēm, un, kad es pie viņa ciemojos, drīkstēju nākt līdzi arī uz darbu. Universitātes kafejnīcā par bargu naudu bija nopērkama papaijas sula, bundžiņās (iedomājieties?! Padomju laikā! Kaut kas no acīmredzamā - neiespējamā sērijas. Tikai tolaik es par to galvu nelauzīju). Man šī sula neprātīgi garšoja. Un krusttētis mani neprātīgi lutināja - viņš allaž nopirka tik daudz sulas bundžiņu, cik es vēlējos. Vai arī - cik bija kafejnīcā. Vai - cik viņam pietika naudas.
Paldies, krusttēt, par vienu no bērnības garšām!
P.S. Papaijas sēklas, starp citu, ir ēdamas. Un esot dikti vērtīgas. Šerpas gan - garšo līdzīgi mārrutkiem!
200g gatavas papaijas, bez mizas
100ml burkānu biezeņa
400ml bundžiņa kokosriekstu piena
1 tējk. rīvēta ingvera
sula no 1 laima (vai pēc garšas)
cukura sīrups vai agaves nektārs pēc garšas
Burkānus izsautē savā sulā, samaļ biezenī.
Kokosriekstu pienu ieliek ledusskapī, kārtīgi atdzesē. Attaisa bundžu, atdalījušos ūdeņaino daļu nolej (var izmantot citos ēdienos), balto daļu liek blenderī.
Sarīvē ingveru, saspiež plaukstā virs blendera, notecina sulu. Biezumus izmet.
Pievieno no mizas un sēklām atbrīvotus papaijas gabaliņus, laima sulu, apmēram 1 ēdk. sīrupa. Visu kārtīgi samaļ. Nogaršo - ja nepieciešams, pievieno vēl sīrupu vai laima sulu.
Ja nepatīk, ka kokosrieksts veido baltas pārsliņas, liek samalto desertu karsta ūdens peldē un maisa, līdz kļūst viendabīgs. Pasniedz nekavējoties. Šo pašu desertu var ielikt saldētavā - iznāks gards #vegan saldējums.