Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Oktobrī piesakieties un apmeklējiet šādus kursus:
13.10. - sākas Pamatkurss (5 nodarbības)
14.10. - lekcija "Garšvielas kulinārijā"
20.10. - Veselīgie našķi: mājas konfektes
27.10. - sākas Kūku dekorēšana (3 nodarbību cikls)


 

Pieteikties

Bezglutēna kūka ar zefīra krēmu

Recepte tapusi sadarbībā ar Biotēku.

Olu izvākt no biskvīta receptes man neizdevās, toties kūkas krēms gan ir uztaisāms arī #vegan versijā: šķidrums, ko notecina konservētām vai pašu vārītām pupiņām, perfekti tēlo olas baltumu. Cukura daudzumu krēmā nesamaziniet - citādi krēms neizdosies, viss triks ir cukura proporcijā.

Ēterisko eļļu izvēloties - pārliecinieties, ka tā ir 100% dabīga! Florame eļļas tādas ir, turklāt bio-eko, tāpēc izvēlos tās. Nopērkamas Biotēkā. Vai arī lieciet citrona miziņu, tikai tad būs grūti caur konditorejas tūtu izspiest krēmu - miziņas visu laiku iesprūdīs.

Bauckhof miltu maisījums arī no Biotēkas, protams. Man tas ļoti patīk, jo ar šiem miltiem ceptās kūkas un kēksi nav atšķirami no kviešu miltu izstrādājumiem - gan skata, gan garšas ziņā. Teicama no šī miltu maisījuma iznāk arī bezglutēna baltmaize.


Biskvītam:
1 bundža (400g) iebiezinātā piena ar cukuru (der arī iebiezinātais kokosriekstu piens)
1-2 olas (lielā viena, mazās 2)
6 ēdk. Bauckhof Mehl-Mix universālā bezglutēna miltu maisījuma
1 tējk. cepamā pulvera

Krēmam:
6 ēdk. aquafaba jeb pupiņūdens (vai 1-2 olu baltumi)
1 tējk. Rapunzel agar-agars
150g cukura
100ml citronu sulas (vai ūdens, vai ābolu sulas)
2 vidēji āboli vai 80g paštaisīta ābolu biezeņa
1/4 tējk. Rapunzel maltās vaniļas
1 tējk. rīvēta svaiga ingvera
2 pilieni Florame citronu vai citronzāles ēteriskās eļļas

Biskvītu mitrināšanai: citronu sula
Ievārījums pēc izvēles (es liku pīlādžu, bet arī citi derēs)

Krāsni sasilda līdz 150 C.
Biskvītam saputo olu, tad pamazām sāk pievienot iebiezināto pienu, apmēram 5 porcijās, nepārtraukti putojot. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, un tāpat pakāpeniski - pa karotei, ieputo masā. Lej ar cepampapīru izklātā vai silikona veidnē, cep ~40 min., kamēr, iedurot kociņu, tas nāk no biskvīta ārā sauss, bez pieķepušām piciņām. Krāsni izslēdz, durvis atstāj pusviru un ļauj veidnei ar biskvītu vēl 15 min. tā pastāvēt - tad izņem no krāsns un ļauj atdzist veidnē. Tikai pilnīgi atdzisušu ņem ārā (un noloba papīru, ja cepāt ar cepampapīru).

Pagatavo ābolu biezeni (ābolus izsautē vai izcep krāsnī, izberž caur sietu, ja sulas daudz - pavāra, lai iztvaiko).
Sajauc cukuru ar agaru un vaniļu, iemaisa citrona sulu. Uzliek vārīties uz lēnas uguns. Tikmēr puto pupiņūdeni vai olas baltumu stingrās putās, tad pakāpeniski ieputo iekšā aukstu ābolu biezeni. Tikko sīrups, notekot no karotes, nevis pil, bet stiepjas diedziņā - turpinot ar lēniem miksera apgriezieniem putot, sīrupu tievā strūkliņā pievieno un ieputo masā. Ingveru sarīvē, nospiež un pievieno masai tā sulu. Piepilina un iemaisa ēterisko eļļu. Visu puto vēl ~5 min., līdz krēms padziest un pamazām sāk recēt.

Biskvītu sagriež 2-3 ripās, katru pārslaka ar citronu sulu, pārziež ar ievārījumu un krēmu. Kūku pārklāj ar krēmu, rotā ar citronu miziņām, iecukurotiem ķiršiem u.c.


Citas receptes