Sēklu maize
Manuprāt, šī vairāk līdzinās sēklu batoniņam - našķim, ne maizei.
Bez garšvielām man šķita pārāk pliekani - pikantumu noteikti vajag!
Un noteikti vajag Indijas ceļteku un čia - bez tām neturēsies kopā.
360ml (bezglutēna) auzu pārslu
240ml lobītu saulespuķu sēklu
120ml linsēklu
120ml veselu mandeļu (vai Indijas riekstu, vai zemesriekstu)
4 ēdk. Indijas ceļtekas sēklapvalku (t.s. psyllium)
2 ēdk. čia sēklu
350ml ūdens
1 ēdk. eļļas
Sāļajai versijai:
1/2 tējk. malta rozmarīna
1/2 tējk. timiāna
1/2 tējk. raudenes
1/2 tējk. rīvētas citrona miziņas
1/2 tējk. ķiploku pulvera
pēc vēlēšanās - šķipsniņa kūpinātas paprikas
1 1/2 tējk. Himalaju sāls
1 tējk. kļavu sīrupa vai medus
Saldajai versijai:
1 tējk. malta kanēļa
1 tējk. dzērveņu pulvera
1 tējk. malta ingvera vai 1/2 tējk. čili
pēc vēlēšanās - šokolādes skaidiņas vai drupinātas kakao pupiņas
1 ēdk. kļavu sīrupa vai medus
1 tējk. sāls
Samaisa visas sausās sastāvdaļas, pievieno ūdeni un eļļu, kārtīgi izmaisa. Liek ar cepampapīru izklātā veidnē, blīvi piepresē. Atstāj uz 2 stundām uzbriest.
Tad veidni liek 200 C karstā cepeškrāsnī un cep 20 min. Izņem, izgāž maizi no veidnes uz jauna cepampapīra (uz plātnes), noloba apkārt esošo papīru, liek kukulīti atpakaļ krāsnī vēl uz 40 min.
Atdzisušu ar robainu nazi sagriež šķēlēs.
P.S. Ja nav svarīgs bezglutēna standarts, auzu pārslas var būt jebkuras.
Indijas ceļtekas sēklapvalki nopērkami eko veikalos un visur, kur piedāvā tā dēvētos superfood. Tāpat arī čia un drupinātas kakao pupiņas. Dzērveņu pulveri var nopirkt tiešajā pirkšanā vai kā tējas no mājražotājiem, piemēram, Rimi Klēts sadaļā.