Mandeļu piens

Ja vēlaties "vieglāku" pienu - lieciet mazāk riekstu, ja treknāku un krēmīgāku - vairāk. Kopā no receptē norādītā daudzuma iznāks litrs "piena".

Riekstu piens uzvedas līdzīgi dzīvnieku pieniem - varat no tā gatavot desertus, vārīt putras vai piena zupas, likt pie kafijas utt. Ja vēlaties to dzert vai liet pie brokastu pārslām - garšai var pielikt mazliet salduma (agave, cukurs, stēvija u.c.) un vaniļu. Ja plānots pienu izmantot citu ēdienu gatavošanai, iesaku nelikt neko - garšu veidojiet jau pašam ēdienam, ne pienam. Linkā - iedvesmai dažas receptes ar mandeļu pienu.

Riekstu pienus var arī ieraudzēt - 35 C siltam pienam pieberiet šķipsniņu cukura vai laktozes, jogurta ieraugu vai probiotisko baktēriju preparātu (to, ko pārdod aptiekās kapsulās vai tabletēs zarnu mikrofloras atjaunošanai), samaisiet, ielejiet termosā, un nolieciet termosu vietā, kur to neviens negrūstīs un neaiztiks. Pēc ~6 stundām vajadzētu būt iznākušam "jogurtam". Ja kaut kas noiet greizi - nekas, joprojām Jums ir mandeļu piens.

No pārpalikušajiem biezumiem var pagatavot mandeļu miltus - izlīdziniet uz cepampapīra vienā kārtā un lieciet cepeškrāsnī 100C vai dehidratorā un izžāvējiet.

Marli iespējams nopirkt aptiekās un kokvilnas audumu veikalos.


80 - 150g mandeļu (vei jebkuru citu riekstu)
ūdens mērcēšanai
1,5 l ūdens

Negrauzdētas mandeles (nevajag lobīt) iemērc aukstā ūdenī uz 6 - 8 stundām. Tad notecina, noskalo (joprojām lobīt nav nepieciešams).

Liek blenderī, pārlej 1 l ūdens, visu kārtīgi sablenderē (ideāli, ja ir lieljaudas blenderis, vai parastais blenderis ar ledus smalcināšanas funkciju) kādas 2-3 min. Iegūto masu lej ar 4-kārtīgi salocītu marli izklātā sietā, virs bļodas, un ļauj pienam notecēt, tad saņem atlikušos biezumus marlē un visu kārtīgi izspiež.

Biezumus vēlreiz liek blenderī, pārlej 500ml ūdens, vēlreiz sablenderē, un vēlreiz nokāš virs tās pašas bļodas, un kārtīgi marlē izspiež.

Ja mandeļu pienu vajag uzglabāt ilgāk par 1 dienu, to ieteicams uzvārīt, lai nesarūgst. Tad, pārliets pudelē vai burkā, ar uzliktu vāciņu, tas ledusskapī var stāvēt apmēram 5-7 dienas.

 


Citas receptes