Sojas piens

Feisbuka domubiedru grupās var pasmelt daudz labu ideju. Tā viendien pamanīju pašu gatavota sojas piena recepti - un, protams, man arī tūdaļ gribējās izmēģināt!
Lūk, kā es darīju:


125 g nevārītu sojas pupiņu
700ml ūdens
1 tējk. cukura
šķipsniņa sāls

Sojas pupiņas izmērcē 10 - 12 stundas. Ūdeni nolej, pupiņas noskalo.

Liek blenderī kopā ar 700ml ūdens un maļ 2-4 min., kamēr pupiņas samalušās un izveidojas pienains šķidrums. Lej ar marli izklātā sietā, marlē kārtīgi nospiež visu šķidrumu. Lej iegūto "pienu" katliņā un uzvāra (obligāti! - nevārītas pupas nedrīkst ēst), pievieno cukuru un sāli (tos var pieregulēt tā, kā pašu garšai atbilstošāk šķiet). Uzvārīto pienu vēlreiz izkāš caur sietiņu, lej pudelēs un liek ledusskapī.

Izmantojams visos ierastajos piena lietošanas veidos - putru vārīšanai, pie kafijas, pie brokastu pārslām utt.
No pāri palikušajiem biezumiem var uztaisīt pastēti vai krēmzupu, vai pievienot kādai mīklai (plācenīšu, maizes u.tml.)

 

Ir vēl otrs variants sojas piena gatavošanai: izmērcētās pupiņas noskalo, samaļ ar ūdeni un lej katlā nenokāstas, ar visu "putriņu". Tad visu bagātību maisot uzvāra, un nokāš pēc vārīšanas.


Citas receptes