Kā pagatavot meža vistu jeb sēra piepi

Dzeltenā sēra piepe ir šī gada trends jeb, es teiktu - masu psihoze, vismaz zālēdāju aprindās noteikti. Jeb kā izteicās kāda komentētāja Facebook: "Es te tā šogad skatos - ja neesi sērpiepi ēdis, tad neesi pieskaitāms!"
Sēra piepe iesaukta par meža vistu - jo tik tiešām tās garša līdzinās vistas krūtiņai, un par to arī visa trakošana un sajūsma.

Atrast to visbiežāk var maijā un jūnijā, parkos un mežos uz lapu kokiem vai to kritalām. Ozoli un vītoli esot tie biežākie piepes "saimnieki", es savējo "nomedīju" uz kļavas. Medībās ejiet ar nazi - ja piepi lauž no koka, tā var tikt bojāts micēlijs, un citu gadu tā vairs turpat nebūs atrodama: labāk nogrieziet piepi tuvu koka mizai ar asu nazi.
Atrast sēni nav viegli (izņemot pilsētu parkus - taču pilsēta nav labākā vieta, kur sēņot, kā zināms) - bet, ja palaimēsies, tad dabūsiet uzreiz vairākus kilogramus vienā rāvienā - vēl nekad nebiju tik raženi sēņojusi! Jo piepe svaigāka, jo tīkamāka tekstūra un sulīgāka: meklējiet koši dzeltenu apakšiņu un pataustot - tvirtu, atsperīgu, mitru piepi. Jo tā vecāka, jo bālāka, baltāka nokrāsa - ēdama vēl arvien ir, taču sausa un bezgaršīgāka.

Piepi nevajag mizot, un arī vārīt nevajag - tā kļūs sīksta: uzreiz cepiet vai sautējiet, līdzīgi kā gailenes, un 2-3 minūtes ir pilnīgi pietiekami, lai sēra piepe būtu gatava. Tāpat kā pārējās sēnes - dieva dēļ, nemazgājiet! Pirmkārt, tāpat nenomazgāsiet, viss tikai pielīp vēl vairāk, otrkārt - tikko sēne piesūcas ar ūdeni (un tas notiek momentā), tā pazaudē lielu daļu savas garšas un cepot iegūst sīkstu tekstūru. Sēnes ir jānotīra obligāti - bet visus gružus noslauka ar sēņotāju otu (vai jebkuru sintētisko saru otu ar pietiekami īsiem, stingriem sariņiem; var izmantot zobu birsti), tad - zarus, mizas, kūdras gabalus izgriež ar nazi; un tad rūpīgi apslauka sēni ar ūdenī samitrinātu papīra salveti. Šādā veidā sēne būs perfekti tīra, un netiks sabojāta, peldinot vai skalojot ūdenī.

Sēra piepes pagatavošanai der jebkuras sēņu receptes un vistas krūtiņas receptes (loģiski, ja reiz meža vista!). Klasiskās sēņu karbonādes iznāk lieliskas - var piepi arī izklapēt pirms panēšanas, ja ir tāda vēlme. Sēņu mērce, zupa, pildījumi - tik uz priekšu! Sēra piepi ziemai vislabāk sagatavot, apcepot sviestā (vegāni var izmantot kokoseļļu bez smaržas) un tad sasaldējot; vai arī var marinēt - visparastākā sēņu marināde, kāda Jūsu mājās iecienīta, tai ļoti piestāv arī timiāns, ķiploks vai mazliet citrona, ar ko var marinādi papildināt. Ja drīzai ēšanai, tad uz nedēļu līdz trijām turam ledusskapī, ja visai ziemai - tad burciņas ar iemarinētajām sēnēm jāpasterizē.


Raksta daļa #1 no 1

Apēdamas vienkārši uz baltmaizes šķēles, vai pa tīro tāpat vien - no pannas. Ļoti gardi arī zaļo lapu salātos.

Sēra piepe
sviests vai eļļa
sāls, pipari
timiāns
ķiploku pulveris
mazliet baltvīna

Uzkarsē taukvielu, maisot apcep tajā sēnes šķēlītes, pārkaisa sāli, piparus, timiānu un ķiploku. Pēc apmēram minūtes uzlej baltvīnu - līdzko tas iztvaiko, sēnes ir gatavas.



Citas receptes