Ābolkūka

Vispār man krīt uz nerviem tā cenšanās desertus par visam varītēm padarīt veselīgus. Deserta uzdevums ir sniegt baudu, nevis vitamīnus!
Tomēr - katram likumam ir savi izņēmumi. Šī kūka, piemēram. Tā tik un tā ir kūka - deserts, ar kalorijām, cukuru un miltiem, tādēļ daudzumu izvēlieties ar prātu, nevis iekāres pilno muti. Tomēr šādi gatavotā kūkā ir krietni vairāk uzturvērtības un šķiedrvielu. Bet galvenais - padarot kūku veselīgāku, tā kļuva arī gardāka. Tas labi, kā man šķiet.


200g sviesta
80g brūnā cukura
100g kviešu miltu
100g mandeļu miltu
80g kastaņu miltu
20g Indijas ceļtekas (vai kviešu miltu)
naža gals cepamā pulvera

5-6 skābi āboli
pāris saujas žāvētu dzērveņu
30g mandeļu skaidiņu
kanēlis, kardamons
mazliet citronu sulas

 

Sviestu saputo ar cukuru, līdz masa kļūst gaiša. Pievieno pārējās mīklas sastāvdaļas, samīca. 2/3 mīklas izveltnē plāni un ar to izklāj veidnes pamatni groziņa veidā.

Āboliem iztīra serdi, bet mizu atstāj. Sagriež daivās, noblanšē - pārlej ar verdošu ūdeni, tad notecina un noskalo aukstā ūdenī. Kārto virs mīklas, pārkaisa, garšvielas, dzērvenes, mandeles.

Izveltnē atlikušo mīklu, sagriež strēmelēs, izveido virs kūkas "rūtiņu" tīklu.

Cep 1 stundu 200 C.


Citas receptes