Sierkūka ar ķiršiem

Mana mamma gatavoja ēst reti. Tāpēc viņas "firmas ēdienu" garšas manās atmiņās burtiski ietetovētas, neizdzēšamas, pielūgsmes pilnas. Skābā krējuma želeja ar ķiršiem bija viens no tādiem ēdieniem, ko es bērnībā gaidīju ar ekstātiskām trīsām - kad atkal mamma to uztaisīs.

Uzēdam kūciņu, mammīt. Parunājamies. Man Tevis tā pietrūkst!...


20 cm diametra veidnei

Pamatnei:
50g sviesta
2-3 ēdk. Herkuless 7-graudu pārslu
6 "Selgas" cepumi
2 ēdk. mandeļu miltu (vai papildus pārslas)
2 ēdk. kakao

Sierkūkas masai:
300g biezpiena (5 - 9% tauku)
350g skāba krējuma (20 - 25% tauku)
250g jogurta bez piedevām
cukurs pēc garšas
vaniļa vai vaniļas ekstrakts
50ml ūdens
2 tējk. Rapunzel agara
ķirši no kompota, bez kauliņiem

Sviestu izkausē, iemaisa tajā sadrupinātus cepumus, mandeles un pārslas, izlīdzina veidnē un liek 180 C krāsnī uz 15 min. Izņem, atdzesē.

Liek blenderī biezpienu, jogurtu, krējumu, cukuru un vaniļu, un kārtīgi sablenderē - biezpiens kļūst viendabīgs, cukurs izkusis.
Aukstā ūdenī ieber agaru, maisot uzvāra un dažas minūtes pavāra. Tad ļauj pusminūti padzist, iemaisa baltajā masā, vēlreiz īsi sablenderē.
Kompota ķiršus izkārto veidnē uz kūkas pamatnes, pārlej pāri sierkūkas masu un liek veidni ledusskapī uz pāris stundām, lai sastingst.

 

P.S. "Selgas" cepumi satur olas (vienkārši manā bērnībā bija tikai "Selga", ja nu reiz par #bērnībasgarša iet runa). Tagad veikalos pieejami vairāki līdzīgi cepumu veidi bez olām - droši ņemiet tos, kūka tik un tā izdosies burvīga.

Agara dozēšana norādīta Rapunzel agaram. Citu ražotāju agariem vai recinātājiem lasiet ražotāja norādījumus, cik daudz tos jāliek, lai sarecinātu apmēram 1l masas.

Ja mājās nav cepeškrāsns, izkausētajā sviestā iemaisiet uz sausas pannas apgrauzdētas pārslas, un tad iepresējiet veidnē pamatnes masu.


Citas receptes