Vegus piparkūkas

Kraukšķīgas, saldas un sirsnīgas.


100ml ūdens
100ml melases vai iesala ekstrakta
150g margarīna vai sviesta
1 gl. brūnā cukura
Maltas garšvielas: pa 1 tējk. ingvera un kanēļa, pa ½ tējk. 4 piparu maisījuma, krustnagliņu, muskatrieksta, kardamona, koriandra
1 tējk. cepamā pulvera
½ gl. smalkā maluma rudzu miltu
3 gl. kviešu miltu

Katlā uzkarsē ūdeni, cukuru, melasi. Kad cukurs izkūst, pievieno taukvielu, izkausē. Tad ieber garšvielas un cepamo pulveri, samaisa, noņem no uguns.
Iemaisa rudzu miltus un 2 gl. kviešu miltus, izmaisa un ļauj mīklai atdzist.
Tad mīklā iemīca atlikušos miltus pēc vajadzības – lai mīkla nelīp pie rokām, bet viegli mīcās.
Mīklu ietin plēvē un ļauj vismaz vienu diennakti atpūsties.
Izveltnē, izspiež piparkūkas, cep 200 C 5 min.

Ja vēlas "stikla lodziņu" - pirms cepšanas izspiež ar veidnīti "lodziņu", liek piparkūku uz cepampapīra un cep 4 min., tad lodziņā ieliek ledeni un turpina cept vēl minūti. Izņem no krāsns, ļauj atdzist uz cepampapīra, tad piparkūku var noņemt no papīra, nesabojājot lodziņu.


Citas receptes