Mikrozaļumi receptēs

To, ka dīgsti jeb mikrozaļumi ir ļoti veselīgi un vērtīgi, zina visi. Ko darīt, kā gatavot, lai tos gardu muti apēstu, izdomāt reizēm grūti. Skaidrs, ka var visur kur pārkaisīt, bet vai tikai? Nu ne takš! Paskat, cik daudz iespēju!

1) pievienot kokteiļiem/smūtijiem, pildījumiem, zupām un salātiem (kā sastāvdaļu, nevis kā zilumzāles)
2) pagatavot pesto
3) dekorēt ēdienus
4) izmantot kā garšvielas, tai skaitā desertos
5) likt dzērienos - tējās, limonādēs, kokteiļos (alkohols ir kaitīgs, bet tomēr)
6) gatavot uzlējumus, sīrupus

Par neparasto bio mikrozaļumu dāvinājumu šo recepšu pagatavošanai paldies to audzētājam Andrim no Bauskas SIA "Mikrozaļumi".


Raksta daļa #1 no 4

SALĀTI "NIKNIE PUTNI DĀRZĀ"

Dārzeņi un mērcīte ļoti maigi, toties dīgsti - pikanti un tik daudz, ka iznāk niknie salātiņi!

Burkāns
garais gurķis vai cukini
baltais redīss (daikons)

Mikrozaļumi:
sinepes, rukola, mizuna, burkāni, šiso jeb perilla jeb Āzijas mētra, lielā krese, kārvele, puravi, brokoļi, kalē (lapu kāposts), redīsi, lavanda

Mērcei: olīveļļa ar citronu sulu, pēc vēlēšanās - šķipsniņa sāls

Ar dārzeņu mizotāju sagriež dārzeņus garenās lentēs, samaisa ar olīveļļu un citrona sulu. Dīgstus ar šķērēm nogriež, pārkaisa salātiem.

"PILSĒTNIECE UN LAUCINIEKS"

Gaisīgs, krēmīgs sakņu biezenis, kam izsmalcinātu garšu piešķir melisas lapiņas, un kreptīgi visparastākie ceptie sīpoli ar toonas mikrozaļumiem. Tik atšķirīgi, bet tik labi sader kopā!

Toona sinensis ir koks - jā, koks! Grūti noticēt, redzot mazās, tikko izdīgušās lapiņas... Arī pieauguša koka lapas dažādās Āzijas valstīs tiek izmantotas kulinārijā kā garšviela un dārzenis, bet te - tikko izdīgušie mikrozaļumi dod neatkārtojamu garšu, ko noteikti vērts izmēģināt. Tā sader gan ar sīpoliem, gan sēnēm, gan dārzeņiem, kā arī olu ēdieniem, tofu, rīsiem un nūdelēm. Un, protams, dažādiem Āzijas stila ēdieniem - sākot no ķīniešu virtuves līdz malaiziešu delikatesēm. Bet mēs te tā, pa latvisko, zin'...

Kartupelis, pastinaks un selerijas sakne
Citronmelisas mikrozaļumi
ūdens vai piens (vai augu piens)
sāls

sīpoli
eļļa
sāls, pipari
toona mikrozaļumi

Kartupeli, pastinaku un selerijas sakni (brīvās proporcijās, cik daudz no katra dārzeņa ir, vai cik tīk) nomizo, sagriež gabaliņos, izvāra un kopā ar ūdeni, kurā vārījās (vai ar pienu) un sāli pulsa režīmā sablenderē maigā biezenī. Iemaisa melisas mikrozaļumus.

Sīpolus nomizo, sagriež pusripiņās, eļļā uz vidējas uguns maisot cep, līdz zeltaini un mīksti. Pieber sāli, piparus, pasniedzot pārkaisa toona zaļumus.

SIERA TŪTIŅAS AR PUŠĶĪŠIEM

Super-ātri pagatavojamas un nenormāli garšīgas uzkodas! Amaranta koši violetie un purava dekoratīvie mikrozaļumi gan iespaidīgi izskatās, gan teicami sader ar sieru garšas ziņā.

Kausētā siera šķēlītes
Krēmsiers vai siera salāti
puravu vai ķiploku dīgsti
amaranta mikrozaļumi
lupīnu mikrozaļumi

Kausētā siera šķēles atbrīvo no plēves. Pa diagonāli ieziež tējkaroti krēmsiera vai siera salātu. Tiem virsū uzliek mikrozaļumus, uzmanīgi satin tūtiņā.

GVAKAMOLE

1 liels, gatavs avokado
1 daiviņa ķiploka
1/3 sarkanā sīpola
2-3 ēdk. citrona vai laima sulas
1 plūmju tomāts
sāls
kinzas (jeb koriandra) mikrozaļumi
sarkanstīgu skābenes mikrozaļumi
 

Avokado pārgriež, izņem kauliņu, ar karoti izgrebj mīkstumu no mizas, sagriež palielos gabalos.
Sīpolu un ķiploku sīki sakapā.
Tomātu sagriež daivās, izņem sēklotni, atlikušo mīkstumu sagriež kubiņos.
Visas sastāvdaļas samaisa, ar dakšu mazliet saspaida līdz vēlamajai konsistencei.



Citas receptes