Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Septembrī apmeklējiet šādus kursus:
22.09. - lekcija "Ājurvēda"
23.09. - Dārzeņu sautējumi
28., 29., 30.09. - Kūku dekorēšana (3 nodarbību cikls)

 

Pieteikties

Castello sieru garšu ekspedīcijā

Reiz, sensenos laikos Dānijā dzīvoja sieru meistars Rasmus Tholstrup, un 1893.gadā viņš pagatavoja savu pirmo Castello sieru. Kopš tā laika, kā jau varat iedomāties, sieru kļuvis daudz, daudz vairāk, bet tie joprojām ir īpaši: vienlaikus tradicionāli, jo top no dabiskām izejvielām, ar klasiskām metodēm, un tomēr atšķirīgi un īpaši - citādākas garšu notis, izcilas tekstūras, neparasti griezuma un iepakojuma veidi.

Reklāmas pauzes beigas, ķeramies klāt degustēšanai un gatavošanai! (Tie sieri nudien ir labie! Kā es tiem esmu pamanījusies visu šo laiku staigāt garām? Nesaprotu...)

Projekts tapis sadarbībā ar Castello sieru izplatītāju Eugesta


Raksta daļa #1 no 3


Castello Burger Blue - šķēlītēs sagriezts labi kūstošs zilā pelējuma siers, kā radīts burgeriem. Es liku arī tostermaizēs - perfekti!

Sākšu ar to, ka pašai man tik ģeniāla doma, kā zilais siers burgerī, nez vai ienāktu prātā. Bet ideja ir nudien ģeniāla - garša daudz bagātīgāka, interesantāka, kā ar ierasto dzelteno sieru, un vienlaikus šķēlīte ir tieši tik plāna un pikantums tieši tik ass, lai papildinātu, nevis pārmāktu burgera garšu.

Mana draudzene Laura, ēdot šo burgeri, teica: "Nezinu, kas tas ir, ko es pašlaik ēdu, bet tas ir garšīgākais līdz šim ēstais burgeris ever!" (Uzskatīšu, ka tas bija kompliments manam burgerim, bez šaubām...siers tur tā tikai...jo bija jāieliek. :) )

 

Lēcu burgeris
ar sīpolu marmelādi, ābolu biezeni un Castello Burger Blue sieru

6 burgeriem:
160g brūno lēcu
80g valriekstu
2 seleriju kāti
1 liels sīpols
ap 80g ātri vārāmo auzu pārslu
pa šķipsniņai sāls, piparu, kūpinātas paprikas, ķiploku pulvera
eļļa cepšanai

Sīpolu marmelādei:
2 sarkanie sīpoli
mazliet eļļas un piciņa sviesta
ūdens pēc vajadzības
pa šķipsniņai sāls, cukurs, pipari, timiāns

Pasniegšanai:
6 burgeru maizītes
12 ēdk. ābolu biezenis
rukola
1 iepakojums (6 šķēles) Castello Burger blue siera

Izvāra lēcas, ieteicams pat mazliet pārvārīt. Notecina, atdzesē. Sadrupina (rupji samaļ) valriekstus. Seleriju kātus un sīpolu sīki sakapā, ļoti nelielā eļļas daudzumā maisot apcep, līdz nobrūnē, iegūst grauzdējuma aromātu. Visas burgera sastāvdaļas kārtīgi samīca. Ja masa vēl neturas kopā, pievieno pēc vajadzības auzu pārslas. Izveido 6 burgerus, atstāj mazliet pastāvēt, lai pārslas uzbriest.

Tikmēr pagatavo sīpolu marmelādi: sīpolus nomizo, sagriež 4 daivās, tad šķēlītēs. Taukvielās maisot sautē (neapbrūninot!) pāris minūtes. Kad sīpoli kļūst mīkstāki, pievieno ūdeni (līdz apsegti), sāli, cukuru, piparus un timiānu, uz nelielas liesmas sautē, līdz sīpoli pārvēršas marmelādei līdzīgā masā (ap 15 min.)

Ļoti karstā eļļā, lielā eļļas daudzumā, uz straujas uguns apcep burgerus no abām pusēm brūnus (ap 3 min. no katras puses). Uzliek uz salvetes, lai nosusinātu lieko eļļu.

Uz maizītes ziež sīpolu marmelādi, liek rukolu, burgeri, tam pāri - Castello Burger blue siera šķēli, 2 ēdk. ābolu biezeņa, un visbeidzot maizītes virsējo daļu. Ēd nekavējoties.


Castello Creamy Blue - šis siers ir mans favorīts! Tas ir labāks par saldējumu - visus kreņķus var ar tādu aizēst! Tīra, svaiga skābā krējuma garša, bieza lauku krējuma konsistence un tik elegants, burtiski kā stīgu kvarteta spēlēts skaņdarbs Rundāles pils zālē, zilais pelējums. Tagad jau es esmu tā, kas saka - šis ir garšīgākais zilais siers, kāds vien ēsts. Es to ēdu, un gribu, pat ēdot.

Pēc ražotāja teiktā, tas esot ideāls mērcēm un ar ceptiem kartupeļiem (klausos, šef! Tieši tā arī pagatavosim! - latvieši mīl un saprot kartupeļus ar mērci!), ar valriekstiem, maizi, citrusaugļiem, ale tipa alu vai porteri. Bet es jums saku - tas ir ideāls arī viens pats, bez nekā: attaisi paciņu, lauz pa kumosiņam, aizverot acis, liec mutē, saspied starp mēli un aukslējām, un ģībsti no tekstūras un garšas laimes. Mmmmm!...

Grilēti dārzeņi ar Castello Creamy Blue siera mērci

Ap 1 kg dārzeņu pēc izvēles – es ņēmu jaunās bietītes, kartupeļus, topinambūrus; derētu arī selerija, ķirbis, batāte, kāļi, rāceņi u.c.

Mērcei:
150ml 10% saldā krējuma
1 iepakojums (150g) Castello Creamy Blue siera
šķipsniņa rozmarīna un svaigi maltu piparu

Dārzeņus mizo, ja nepieciešams (jaunos var nemizot), sagriež daivās, applaucē verdošā ūdenī 2-3 min. Bietes ieteicams likt atsevišķā traukā, citādi visi dārzeņi kļūs sārti. Tad dārzeņus nosusina, kārto uz restēm un grilē, apgrozot, līdz gatavi.

Pannā uzvāra saldo krējumu, iedrupina tajā Castello Creamy Blue sieru, maisot turpina mērci sildīt uz nelielas uguns, līdz siers izkūst un mērce kļūst krēmīga. Pievieno sakapātu svaigu vai maltu kaltēto rozmarīnu, svaigi maltus piparus. Pārlej mērci dārzeņiem, vai arī ēd dārzeņus kā uzkodu, pamērcējot  katru daiviņu mērcē.


Castello Tradicional Danish Blue - ar visu aizsargāta tradicionālā produkta zieģelīti uz kastītes sāniem (tātad - pierādīti tradicionāls dāņu siers, tāpat kā mūsu sklandrausis vai Jāņu siers). Kurš grib just visu 6 garšu varavīksni vienā kumosā - nokodiet gabaliņu šī siera. Karameles salds, rūgušpiena skābens, kārtīgi sāļš, zilā siera ass un sūrs, riekstu maigi rūgtens - poūuu! vesels garšu sprādziens mutē! 

Ļoti labs iepakojums - kastīte, ko uzglabāšanai var rūpīgi aiztaisīt, ja viss siera trijstūrītis nav izlietots uzreiz. Un piknikā ērti - vāciņš glīts, uz tā sieru var pasniegt kā uz mini paplātes.

Ražotājs saka, ka šis siers labi sader ar riekstiem, ogām un maizi. Ok, būs maize. Taisu siera cepumus.

 

Castello Danish Blue Tradicional siera cepumi

Ap 30 cepumiem:
500g miltu
150g auksta sviesta
100g (1 iepakojums) Castello Danish Blue Tradicional siera
1 ēdk. cukura
1 tējk. sāls
1 paciņa (4 tējk.) cepamā pulvera
200ml airan (vai kefīra, vai paniņu)

Uzsilda krāsni līdz 220 C.
Samaisa visas sausās sastāvdaļas. Sviestu sakapā vai rupji sarīvē, ber pie sausajiem produktiem, naski pirkstos saberž visu rīvmaizei līdzīgās drupatās. Tad iedrupina sieru, vēlreiz īsi saberž ar sastāvdaļām. Pievieno airan, ātri samaisa mīklu, to nepārmīcot.

Veido ieapaļus cepumiņus (tiem nav jābūt perfekti gludiem), liek uz cepamā papīra, cep krāsnī 10 – 12 min.

Visgardākie ir silti, tikko cepti. Bet arī auksti garšo brīnišķīgi. Var pasniegt pie sausa sarkanvīna, pie alus, vai katram cepumiņam uzpilināt pilienu labi noturēta, salda, bieza balsamico (vai balsamico mērces).



Citas receptes