Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Septembrī apmeklējiet šādus kursus:
22.09. - lekcija "Ājurvēda"
23.09. - Dārzeņu sautējumi
28., 29., 30.09. - Kūku dekorēšana (3 nodarbību cikls)

 

Pieteikties

Rīves. Kādu pirkt?

Pēc laba naža – otrs virtuvē biežāk izmantotais instruments man ir rīve. Tāpēc – ir vērts izvēlēties rūpīgi, un sev pa prātam, lai nekāpj nervā katru mīļu dienu un nesagandē visu gatavošanas prieku. Laba rīve padara ērtāku, ātrāku un daudzveidīgāku dārzeņu un augļu gatavošanu, un tie abi, savukārt, ir trakoti veselīgi. Rīve, tātad = ieguldījums veselībā!


 

Klasiska dārzeņu rīve

Parasti ar 4-8 šķautnēm (paneļiem), uz katras no tām cits rīves veids. Izvēloties jāpievērš uzmanība ne vien tam, lai būtu visas Jums vajadzīgās rīvītes, bet arī caurumu lielumam – tie mēdz dramatiski atšķirties (skat. bildē pa labi - tās ir abas smalkās dārzeņu rīves, tikai divu dažādu ražotāju interpretācijā, ekhm...), un, protams, attiecīgi atšķirsies arī sarīvētais rezultāts.
Parasti vienā četršķautņu rīves komplektā ir rupjā un smalkā dārzeņu rīve (bet pārliecinieties! reizēm smalkās dārzeņu rīves vietā ir smalkā siera rīve), siera / augļu rīve (ja tā ir pietiekami smalka, uz tās var sarīvēt arī muskatriekstu un kanēli), un šķēlīšu rīve (kas pārsvarā ir nelietojama, vismaz man nav rīvēšanai derīga vēl gadījusies - šķēlīšu iegūšanai der vienīgi mandolīna, par ko pastāstīšu mazliet vēlāk).
Izvēloties plakanās rīves, uz katras jābūt tikai vienam rīves veidam (rīves, kur uz vienas šķautnes ir vairāki rīvju veidi, ir tiem, kas vēlas sarežģīt sev dzīvoš…rīvēšanu, jo puse produkta rīvējas vienā veidā, bet puse – jau nākošās rīves veidā). Ar plakanajām rīvēm parocīgāk kaut ko pārrīvēt pāri ēdienam (teiksim, siera rīve varētu būt lietderīgāka plakanajā veidolā, nevis vairākšķautņu rīves komplektācijā).

Pievērsiet uzmanību tam, cik biezs ir metāls, no kura izgatavota rīve – pārāk plānas sieniņas (pārāk lēta rīve) locīsies, nevarēsiet izmantot rīvi cietiem dārzeņiem, piemēram, burkāniem. Kāda jēga no tādas rīves?! #retorisksjautājums
Metāla kvalitātei arī ir nozīme – lētie tēraudi netur asumu: rīve drīz derēs tikai banānu rīvēšanai vai virtuves dekorācijām (vai auskaru turēšanai). Parasti tērauda biezums, kvalitāte un cena ir sinonīmi – neietaupīsiet! - skopais maksā pat vairāk kā divas reizes.

Pirms atdodat baigo piķi par rīvi, uzmetiet aci tādam sīkumiņam kā rokturis – vispirms paturiet rokā: vai tas ir ērts; tad – vai rokturis neslīd; un pēc tam – kā rokturis piestiprināts rīvei. Nenostiprināti uzmaucamie rokturi mēdz nomukt, bet (vāji) piekniedētie – līdzko stiprāk uz rīves atbalstīsieties, atdalīties vai nolūzt.

Reizēm komplektā nāk kastīte zem vai aiz rīves. Man ir arī šādas rīves – neredzu īsti jēgu tai kastītei, jo sarīvētais krīt ne tikai rīves iekšpusē (kastītē), bet arī rīvējamās virsmas pusē, tāpēc jebkurā gadījumā viss kastītē tik un tā nenonāk – virtuvi savākt vienkāršāk un pilnīgāk izmantot visu sarīvēto var tad, ja rīvē uz liela šķīvja vai salokāma dēlīša.

Ja rīvei ir gumijas pamatnīte, tā neslīdēs pa galdu vai dēlīti, vai šķīvi. Tas labi. Galvenais, lai tā gumija būtu noņemama – citādi rīvi būs grūti higiēniski izmazgāt.
Jā, par mazgāšanu. Rīve jāmazgā uzreiz pēc lietošanas: ja produktu atlikumi piekaltīs, izmazgāt rīvi būs čakars, un rīves asums šo čakaru tikai pastiprinās. Mazgāšana trauku mašīnā paātrina asuma mazināšanos, un, tā kā rīves nemēdz asināt, tad – lasi: saīsina rīves lietošanas mūžu.

Un vēl rīvēm mēdz atšķirties šķautnes slīpums – no tā atkarīgs, cik spēka būs jāpieliek, lai sarīvētu kaut ko. Pilnīgi vertikālas šķautnes nebūs visērtākās. Savukārt, pareizs slīpuma leņķis ir tāds, kā Jums visērtāk rīvēt. Jums, nevis man. Pielaikojiet veikalā – gluži Mr.Bean varbūt nevajag tēlot, bet vismaz rokās paturiet, uz virsmas rīvi nolieciet, domās ar otru roku kaut ko parīvējiet – būs labi?

Rīvēm mēdz būt plakana un viegli izliekta šķautnes virsma. Izliektā ļauj rīvēt, (teorētiski) pieliekot mazāku spēku, plakanā – vienā kustībā norīvēt lielāku produkta laukumu (bet tas gan arī atkarīgs no caurumu lieluma, ne vienmēr tā ir). Vērtējot rīvi, pavērtējiet šo aspektu arī. Pilnībā apaļās rīves gan nav foršas – parasti produkts slīd nost no tās, riskējot drīzāk norīvēt kādu daļu Jūsu rokas, nekā sasmalcināt produktu.

Un visbeidzot – rīves lielums. Kur to varēs novietot virtuvē, cik tā ir augsta, plata (ja rīvei ir 8 šķautnes, vai uz katras no tām kaut burkāns vismaz ielien? Un cukini? Varēs Jūsu iecienītos produktus sarīvēt?), vai mazā nav par mazu, lielā par lielu. Mana pieredze – virtuvē vajag vienu mazāku, un vienu gradiozāku rīvi. Vēlams, lai var ielikt vienu otrā – tad tās glabājot aizņem tikai vienas rīves vietu.

Mandolīna

Tā ir super-asa rīve plānu šķēlīšu, salmiņu, kubiņu un citu tamlīdzīgu veidojumu iegūšanai, mazliet atgādina ēveli (ēvele, lai sarīvētu kāpostus skābēšanai – arī ir mandolīna). Dārga spēļmantiņa, bet lētās nevajag pirkt (Latvijā, manuprāt, tikai 3 mandolīnas vien ir pirkšanas vērtas: profesionālās Gemosā, Tupperware milzu steliņģis pie izplatītājiem un Börner rīves Mēbeļu namā, viss cits ir bezjēdzīgi pīšļi). Ja mandolīna nemaksā vismaz 50 – 60 (bet labāk tuvāk pie 100) eiro, tā ir slikta mandolīna.
Mandolīna ārkārtīgi atvieglo, paātrina un padara daudzveidīgāku dārzeņu gatavošanu (sarīvēt burkānus korejiešu salātiem, dārzeņus wokam, kartupeļus – čipsiem vai cepšanai, vai frī, cukini strēmeles vai spageti svaigēdāju ēdieniem, svaigu kāpostu plānās jo plānās strēmelītēs utt.).

Izvēloties mandolīnu – metāla kvalitāte pirmām kārtām (cik ilgi turēs asumu, vai nerūsēs), tad: kādi asmenīši iekļauti (ko varēsiet iegūt – tikai šķēlītes, vai arī salmiņus, kubiņus, cik izmēros utt.), tad: cik vietas aizņems, cik viegli vai sarežģīti sastellēt darbam, regulēt biezāku-plānāku, lielāku-mazāku izmēru šķēlītēm, salmiņiem vai kubiņiem. Reizēm – less is more…es ne reizi neesmu saņēmusies izpakot lielo mandolīnu ar visām iespējamajām un neiespējamajām fīčām, jo nav dūšas studēt lietošanas instrukciju, un uz galda virtuvē nemaz nav vietas, kur to milzu ēveli likt...kamēr mazā mandolīna tiek lietota burtiski katru dienu, lai gan turēšana varbūt nav pati ērtākā, un saēvelēt tā prot tikai šķēlītes un salmiņus. Toties ir tik vienkārša kā divreizdivi - nevajag kursus pabeigt, lai saprastu, kā uz tās rīvēt un kur ko regulēt.

P.S. Strādājiet uzmanīgi, sargiet pirkstus – mandolīna ir nežēlīgi asa!

 

Mikroplane

Ļoti asa rīve ar plāksnīšu veida asmeņiem, kas ilgi tur asumu. Ideāla garšvielu rīvēšanai (ingvers, ķiploks, citrona miziņa, muskatrieksts, kanēļa standziņa u.tml.), kā arī cietā siera un šokolādes rīvēšanai, spēku pielikt vajag pavisam minimāli: vienu tādu rīvi noteikti sev uzdāviniet, ikviens virtuves maniaks tādu ir pelnījis!

Te vēlreiz piekodināšu par rīves mazgāšanu tūdaļ pēc lietošanas – jo piekaltušas ēdiena paliekas nomazgāt nebūs iespējams, plāksnītes ķersies: mazgājiet rīvi uzreiz! Un sargiet nagus, tāpat kā lietojot mandolīnu. Vai labāk – nopērciet sev šitādus cimdiņus, noderēs arī strādājot ar mandolīnu vai parasto dārzeņu rīvi.

Microplane rīvēm paneļi ievērojami atšķiras no tiem, ko esam raduši redzēt uz parastajām rīvēm - te būs apraksti, kas palīdzēs izvēlēties pareizās plāksnītes kārotā rezultāta iegūšanai.

 

Rotējošās rīves

Atgādina gaļas mašīnu, tās teorētiski ir noderīgas riekstu smalcināšanai, siera, šokolādes rīvēšanai. Praktiski…kad kādu labu atradīšu, tad pateik…pūcei aste ziedēs. Spēks, kas jāpieliek rīvējot, un grūtības izmazgāt un glabāt, man personīgi nepatīk galīgi. Arī asumu tās reti ir spējīgas ilgi turēt. Turklāt viss, kas sastāv no vairākām detaļām, mēdz nozaudēties pa daļām = kļūt nelietojams.

Bet katram savs – nav izslēgts, ka šī var izrādīties Jūsu sapņu rīve, ja paveiksies atrast kvalitatīvu un ērtu. Visādā ziņā - meklējiet uzreiz profesionālo modeli, jo tās, kas paredzētas mājsaimniecībai, acīmredzot domātas saimnieču izmisuma vairošanai. Iespējams, jēdzīgākas ir elektriskās rīves, bet mēģinājusi neesmu, un arī neplānoju tādu iegādāties. Tad jau varbūt labāk uzreiz virtuves kombainu, un miers mājās...
 


Japāņu rīves

Tām nav perforācijas, bet gan zobiņi, pret kuriem tiek rīvēti produkti. Rupjākās izmanto daikona (vai citu dārzeņu) sarīvēšanai smalkos “matiņos”, smalkākās – wasabi (vai augļu) pārvēršanai putriņā.
Klasiskās rīves ir no vara, pārklātas ar tēraudu. Rīves virsma var būt arī pārvilkta ar haizivs ādu - tās grubuļi kalpo par rīvējošajiem zobiņiem. Mēdz būt arī porcelāna un keramikas rīvītes.
Šo rīvi izvēloties, atcerieties nopirkt speciālu slotiņu rīves tīrīšanai.
 

Raksta daļa #1 no 5


Citi raksti


Komentāri

Paldies par rakstu. Gāju cauri visiem taviem veģetārajiem garumiem un uzgāju šo. Nekad nebiju aizdomājusies, bet tiešām Rīve ir otra svarīgākā pēc nazā arī man. Man ļoti Patīk Fiskar rupjā rīve. Nopirku te https://220.lv/lv/majsaimniecibas-preces/virtuves-trauki-piederumi/virtuves-piederumi? Ar iepriekšējo vienmēr pamanījos sev apšņāpt prkstu galus, bet ar to turētāju esmu riktīgi feini iemanījusies.

Jēee, nu redz, cik feini - katram sava īstā un vispareizākā rīve atrodas! Jā, par Fiskaru es arī vienmēr iefanoju - man arī patīk.

Pievienot komentāru