Elaichi Jamun

Panirs ir indiešu siers - līdzīgs mūsu biezpienam, tikai gatavots no svaiga, nevis ieskābuša piena. Šim ēdienam izvēlieties liesāku pienu - pilnpiena siera lodītes vāroties mēdz izjukt.

Džamūn nozīmē - lodīte, bumbiņa. Pasaulslavens indiešu deserts ir gulāb džamūn ("rožu lodītes") - gī izvārītas un rožūdens sīrupā izmērcētas piena mīklas bumbiņas. To pagatavot ir jāprot.
Bet šīs burvīgās saldpiena siera klimpiņas pagatavot ir ļoti vienkārši. Sīrups aromatizēts ar kardamonu (elaichi).


1,5 l vājpiena
apmēram 1/2 tējk. citronskābes

3 ēdk. piena pulvera
2 pilieni sarkanās krāsvielas
šķipsniņa malta kardamona
 

Sīrupam:
1 gl. cukura
2 gl. ūdens
3 zaļā kardamona pākstiņas

Uzvāra pienu, pievieno citronskābi. Līdzko atdalās dzidras sūkalas, noņem no uguns. Nokāš ar marli izklātā sietā, satin marlē, paliek zem sloga uz 15 min.

Tad sieru iztin no marles, nosver 150 gramus. Šo nosvērto sieru samīca kopā ar piena pulveri, krāsvielu un malto kardamonu. Saveļ lodītēs vai klimpiņās.

Uzvāra sīrupu (nemaziniet cukura daudzumu! sīrupam svarīgs ne tikai saldums, bet arī blīvums, citādi bumbiņas vāroties izjuks), liek tajā džamūnus, nogriež uguni tā, lai sīrups knapi virmo, un vāra lodītes 15 min. Tad uguni nogriež, un atstāj lodītes mirkt turpat sīrupā vismaz 6, bet labāk 8-10 stundas.


Citas receptes