Sviests vegānu gaumē

Manuprāt, labāks par margarīnu


3 ēdk. aquafaba jeb pupiņūdens
300g kokosriekstu eļļas bez smaržas
1 tējk. nerafinētas sarkanās palmu eļļas (vai šķipsniņa kurkumas, vai beta karotīna)
2 ēdk. extra virgin olīveļļas vai linsēklu eļļas
1 tējk. citrona sulas

Kokosriekstu un palmu eļļas ūdens peldē vai katliņā izkausē (bet iespēju robežās nekarsē - eļļa kļūs šķidra jau pie +25 C). Sajauc ar olīveļļu. Pārlej pudelē ar šauru kakliņu vai traukā ar lejamo "snuķīti".

Pupiņūdeni sajauc ar citrona sulu (un dzelteno krāsvielu, ja neliek palmu eļļu), un nepārtraukti blenderējot - ļoti pakāpeniski (pa pilienam vai ļoti tievā strūkliņā) pievieno eļļu.

Kad izveidojusies emulsija, to lej burkā, bet neaizvāko (var pārlikt marli vai papīra salveti). Liek ledusskapī uz 6-12 stundām, lai sastingst. Tad var aizvākot. Lieto gluži tāpat kā sviestu - uz maizes, pie putras u.tml.


Citas receptes